Олена Підгрушна вчасно пройшла медичне обстеження в Києві й запобігла великих проблем / biathlon.com.ua

Олімпійська чемпіонка з біатлону Олена Підгрушна через стан здоров’я не змогла взяти участь в гонках етапу Кубка світу в канадському Кенморі.

Після  консультацій з тренерським штабом було прийнято рішення повернутись до України і пройти поглиблене медичне обстеження.

Олена звернулася за допомогою посприяти в організації обстеження до президента НОК Сергія Бубки, з яким часто радиться та спілкується.

Відео дня

НОК оперативно організував обстеження Олени висококваліфікованими спеціалістами медичного центру «Кардіо плюс», який є однією з накращих клінік світу і що очолює видатний медик Ілля Ємець (між НОК і центром підписано меморандум про співпрацю, наразі реалізовується програма поглибленого медичного обстеження близько 130 провідних спортсменів, які готуються до Олімпійських ігор в Токіо-2020).

За підсумками обстеження визначено систему відновлення.

- В першу чергу, хочу подякувати президенту НОК України Сергію Назаровичу Бубці та Центру Кардіології та Кардіохірургії - Клініка для дорослих Іллі Миколайовича Ємця. Певною мірою можна сказати - вони врятували мені життя. Я розуміла, що часу в мене обмаль, потрібно було щось оперативно робити, і потрібні дійсно хороші спеціалісти. Тому що коли звичайний лікар подивиться на мою кардіограму, він нічого не помітить. Тому що не кожен лікар зустрічає "спортивне" серце, - відзначила спортсменка в інтерв'ю biathlon.com.ua

Я звернулась за допомогою до Сергія Назаровича, тому що він багато кого знає в цій сфері, і саме він порадив цю клініку. Потім я ще погодила питання лікування з Володимиром Михайловичем Бринзаком. Спеціалісти клініки самостійно все організували у дуже стислий термін. Єдине - мені потрібно було зачекати добу, аби організм адаптувався та "заспокоївся" після тривалого перельоту. І вже 14-го лютого зранку зробили комплексне обстеження, максимально швидко і якісно. За два дні зробили дуже багато. Якби я самостійно ходила в будь-яку клініку, це тривало б тижнями, і не зрозуміло, чим би закінчилось. 

На УЗІ лікар побачив певні проблеми, і аби виключити можливість міокардиту, вирішили пройти МРТ. Але вийшло так, що не виключили, а лише підтвердили наявність міокардиту. На сьогоднішній день ще триває процес дообстеження, консультацій, тому що потрібно ще призначити остаточні методи лікування. До останнього всі в команді сподівались, що мені вдасться повернутись - якщо не на чемпіонат Європи, то принаймні на збір перед чемпіонатом світу. І вчора результати обстеження стали великим негативним сюрпризом для всієї команди.

- Враховуючи те, що все було зроблено вчасно, моєму життю і здоров’ю нічого не загрожує. Якби я продовжила сезон, наслідки могли бути катастрофічними, аж до інвалідності чи навіть летального випадку, додає спортсменка. 

- Зараз лікарі говорять: що після повного курсу лікування потрібен відпочинок на пару місяців, а далі - бігай скільки хочеш. Але зараз поспішати з рішенням про продовження кар'єри немає сенсу - підсумувала уславлена українська біатлоністка, олімпійський чемпіон Сочф-2014 у естафеті.