Оксана Баюл / фото з особистого архіву фігуристки

Перша олімпійська чемпіонка в історії незалежної України екс-фігуристка Оксана Баюл в інтерв'ю українським ЗМІ розповіла про свою перемогу в Ліллехаммері в 1994 році, а також про те, як їй вдалося позбутися алкогольної залежності під час життя в США.

"Американська преса представила мою перемогу як велику несподіванку. У нас би про це сказали: «Прийшов, побачив, переміг». Але ж це було зовсім не так! В Норвегію я приїхала в ранзі діючої чемпіонки світу. Тобто, у світі фігурного катання про мене вже всі знали. Просто в той час увага світової преси була зосереджена на конфлікті між Ненсі Керріган і Тоні Хардінг. Спортивні результати відійшли на другий план", - згадує Баюл, яку цитує Sportarena.

"Ще в юнацькому віці, перед початком змагань в роздягальні говорила конкуренткам: «Маша, ти сьогодні будеш третьою, ти, Людо, п'ятою, а я виграю». Мами цих дівчат намагалися мене присоромити, мовляв, не можна так поводитися. Відповідала: «Мені можна. Я - лідер». У Дніпропетровську прожила перші 13 років свого життя. В 4 роки стала на ковзани і весь свій вільний час проводила на льоду. Але і цього мені було мало: взимку йшла до маминої подруги тітки Ніни, брала ковзани і разом з нею шукала у дворі замерзлі калюжі. Вона тримала мене за руку, а я каталася".

Відео дня

Читайте такожУкраїнські олімпіоніки: як склалася доля героїв вітчизняного спорту

За словами Оксани Баюл, характер їй допоміг і в боротьбі з алкогольною залежністю.

"Якщо за щось беруся, намагаюся довести справу до кінця. Не можу зупинитися на півдорозі. Відразу після тріумфу в Ліллехаммері я зі своїми тренерами Галиною Змієвською та Валентином Ніколаєвим підписала контракт на роботу в США. У 17 років важко бути одній в чужій країні. Навіть найкращі наставники не замінять батьків.

З тим тиском, який на мене чинився в Америці, впоратися не змогла. Спробувала знімати стрес за допомогою алкоголю. Спочатку допомагало. Потім стало заважати. Моїй роботі, моїм виступам на льоду. Коли лікарі рекомендували мені лікування в клініці, зрозуміла, що стала алкоголіком. У лікарні, де провела три з половиною місяці, повністю зрозуміла, яка це біда. Лікуванню ця хвороба не піддається. Не допоможуть ні таблетки, ні уколи. Єдиний вихід – просто не пити. Взагалі не торкатися до пляшки.

Знайшла в собі сили впоратися з цією недугою. Але до тих пір, поки не помру, мені не можна пити. Ні краплі.

Спочатку, коли знову стала відвідувати різні тусовки, відчувала себе трохи ніяково. Потім звикла на вечірках спокійно замовляти собі воду або сік", - розповіла Оксана Баюл.

Нагадаємо, Оксана Баюл - олімпійська чемпіонка Ліллехаммера-1994, чемпіонка світу (1993), віце-чемпіонка Європи (1993, 1994). З 1994 року живе в США. У листопаді минулого року українській спортсменці виповнився 41 рік.