Розбираємося, чи шкідлива нічна зарядка телефону: основні моменти / фото ua.depositphotos.com

Всім хочеться, щоб з ранку їх телефон був повністю заряджений і не сідав протягом дня. Навіть якщо у вас найнавороченіша модель, яка повністю заряджається за півгодини-годину, не факт, що ви згадаєте про те, що потрібно поставити телефон на зарядку з ранку, перебуваючи в напівсонному стані.

Порада залишити смартфон на ніч незарядженим може здатися доволі нелогічною і ризикованою. Адже немає нічого жахливішого, ніж проспати, тому що смартфон розрядився за ніч, а будильник не спрацював. Спробуємо розібратися, чи можна заряджати телефон всю ніч і чи варто так робити.

Чи шкідливо заряджати телефон вночі

Якщо коротко – так, але є більш оптимальні способи зарядки.

Відео дня

Вся річ у тому, що вночі смартфон заряджається до 100%, але поки він знаходиться в розетці, в пристрої активуються внутрішні процеси. Якщо гаджет ще й підключений до вай фаю, то девайс включить оновлення системи, завантажить дані з додатків і зробить безліч подібних операцій, поки ви спите.

Як результат, мобільник безліч разів за ніч з'їсть кілька відсотків зарядки і тут же поповнить назад. Такі "гойдалки" найбільше шкодять літій-іонним акумуляторам, який стоять в сучасних смартфонах. Щоправда, сучасні смартфони оснащені спеціальними контролерами живлення, який перестає приймати заряд, як тільки батарея набирає 100%. Але це не панацея.

Виробники смартфонів в своїх рекомендаціях теж наголошують, що тримати 100-відсотковий рівень зарядки постійно – небезпечно. Найкраще, щоб пристрій завжди був злегка розряджений. В ідеалі – тримати заряд на рівні 30-80%. В цьому випадку батарея проживе найдовше.

Так чи можна залишати телефон вночі на зарядці

Якщо у вас немає іншої можливості, окрім як залишити телефон на зарядці на всю ніч, можна встановити обмеження до 80%. Для цього підійде додаток Battery Charge Limit: за замовчуванням програма рекомендує встановити 80%, тому потрібно так і залишити. Таким чином ви збережете продуктивність свого гаджета на довше.

На смартфонах Samsung для цього навіть придумали спеціальну функцію, яка називається Protect battery. Суть її роботи дуже проста – не давати акумулятору пристрою заряджатися більш ніж на 85%

Скріншот

Також, щоб "нічна" зарядка була безпечною, користуйтеся виключно оригінальними акумуляторами і зарядними пристроями – як варіант, вибирайте сертифіковані продукти відомих брендів. Наприклад, кабель для Айфона повинен мати позначку MFi ("Made For iPhone").

Загалом, як не крути, але нічна зарядка все ж шкідлива для телефонів. Так, девайс не вибухне на зарядці і не вийде з ладу, але залишати телефон на зарядці надовго, наприклад, вночі все ж не варто. Принаймні, без спеціальної настройки.

Раніше УНІАН ділився порадами, як швидко зарядити телефон, не угробивши при цьому батарею. Також розповідали, як дізнатися, що пора замінити батарею вашого смартфона.

Вас також можуть зацікавити новини: