Головний розробник ChatGPT Сем Альтман перейшов до Microsoft / Скріншот

Нещодавно звільнений зі стартапу OpenAI через "нещирість" Сем Альтман не повернеться на пост гендиректора на прохання ради директорів. І цьому є причина – творцеві ChatGPT запропонували, ймовірно, більш перспективну і високооплачувану посаду.

Видання The Verge повідомляє, що Альтман перейшов в Microsoft, де очолить "нову групу передових досліджень в області штучного інтелекту".

Джерело повідомляє, що окрім Альтмана Microsoft забрала собі в команду й інших колишніх співробітників OpenAI, включаючи співзасновника компанії Грега Брокмана. А OpenAI ставить на роль тимчасово виконуючого обов'язки гендиректора стартапу Еммета Шира – співзасновника платформи Twitch. Це вже третій гендиректор стартапу за останні три дні.

Відео дня

Незабаром після звільнення Альтмана ЗМІ дізналися про те, що рада директорів почала переговори про повернення Альтмана під тиском Microsoft та інших інвесторів. Але колишній CEO поставив ультиматум: він повернеться тільки після відставки всього правління. В результаті члени керівництва так і не прийшли до рішення до встановленого терміну.

Після звільнення Альтмана понад 500 із 700 співробітників OpenAI підписали лист до керівництва компанії. У ньому команда каже, що звільниться та приєднається до команди Альтмана в Microsoft, якщо рада директорів не піде у відставку і знову не призначить звільненого СЕО на посаду.

За повідомленням The New York Times, до відставки Альтман почав збирати гроші на проєкт з виробництва чіпів для потреб штучного інтелекту. Майбутня компанія з кодовою назвою Tigris повинна була конкурувати з Nvidia. Проєкт привернув увагу інвесторів та Microsoft.

Компанія OpenAI є головним гравцем на ринку генеративних мовних моделей, а можливо і штучного інтелекту в цілому. Їх головне творіння – "розумний" чат-бот ChatGPT, який викликав справжній фурор в IT-спільноті.

Однак тепер майбутнє OpenAI під питанням – величезну частину інвестицій в цей проєкт зробила Microsoft. Хоч корпорація запевняє, що "зберігає прихильність" партнерства з OpenAI, в яку вклала $10 млрд, очевидно, що тепер Microsoft перестане так сильно підживлювати OpenAI, що стала конкурентом.

А раніше цього літа була новина, що OpenAI натрапила на фінансові труднощі, і тепер їй загрожує банкрутство вже через рік. Зараз OpenAI по суті "живе" завдяки фінансуванню від Microsoft у розмірі $10 млрд, а кількість користувачів ChatGPT стабільно зменшується. 

Вас також можуть зацікавити новини: