Стамбул посилив карантинні обмеження, але більшість з них не загрожує туристам / фото автора

UPD: Вже після опублікування матеріалу в Туреччині знову посилили карантинні обмеження, однак вони також практично не стосуватимуться туристів.

На важливі питання, які виникають у туристів під час подорожі до Туреччини в умовах нових карантинних обмежень, УНІАН.Туризм відповів керівник напрямків Туреччини і Тунісу туроператора Join UP! Євген Романчук.

Що означає «комендантська година після 20:00»? За перебування на вулиці мене арештують?

Відео дня

Ні, прогулятися вечірнім Стамбулом так само можливо. У Туреччині справді введено комендантську годину – після 20:00 громадянам країни заборонено виходити на вулиці. Також діють вікові обмеження на прогулянки протягом дня. Однак все це стосується саме громадян цієї країни. Щодо туристів, то вони можуть пересуватись містом і після 20:00. З собою необхідно мати паспорт та ваучер на готель.

Туристи можуть гуляти й після 20:00 / фото автора

Навіщо виходити ввечері, якщо всі ресторани зачинені?

Скажемо відверто: зачинено не все. Ресторани при готелях працюють, як і раніше, без обмежень. Заклади в місті також не зачиняються, але доставляють замовлення.  Таким чином, всі мають вибір провести вечір в ресторані чи кафе одного з безлічі готелів, або замовити улюблені страви в звичайному ресторані та повечеряти в номері готелю. Однак залишатись у номері не є обов’язковою умовою.

Повечеряти завжди можна в ресторані готелю або замовити щось із собою / фото автора

А транспорт після 20:00 працюватиме?

Так, транспорт продовжує роботу навіть під час комендантської години. Можна як пересуватися містом, так і дістатися до аеропорту, коли це потрібно. Однак важливо мати з собою паспорт та ваучер готелю, або квиток на літак, якщо вже прямуєте до аеропорту.

Транспорт в Стамбулі не обмежують / фото автора

ЗМІ писали, що музеї зачинені, а екскурсії під забороною, це справді так?

Більшість музеїв та екскурсій протягом дня працюють, як і раніше. Кілька місць, що базуються в підвальних приміщеннях із недостатньою вентиляцією, наразі зачинені. Також не працює Цистерна Базиліка. Не вдасться ввечері прогулятись Босфором, але вдень такі подорожі чекають на туристів, як і раніше. Слід додати, що зважаючи на пору року, більшість екскурсій і так є набагато приємнішою протягом світлового дня. А вечір куди приємніше залишити для затишної вечері в приємній компанії.

Більшість туристичних місці працюють у день, але треба бути в масці / фото автора

Взагалі, туди безпечно їхати?

Турецька влада дуже ретельно дбає про безпеку. Комендантська година – лише один елемент у комплексі дій. Готелі та ресторани дбають про санітарний стан, на вулицях обов’язково носити маски, в транспорті та публічних місцях діють вимоги соціального дистанціювання, а курити в громадських місцях заборонено. Разом із тим, влада намагається зробити все, щоб туристи не відчували проблем із подорожжю: ПЛР-тестування, як і раніше, не є вимогою в’їзду, проводиться тільки у разі симптомів ГРВІ під час проходження паспортного контролю.

Стамбул добре подбав про безпеку / фото автора

Тож у Стамбулі нічого не змінилось?

Ні, зрозуміло, що карантин працює, а після 20:00 ви не зустрінете звичайних натовпів на вулицях. Але можна точно сказати, що місто, як і раніше, залишається привабливим напрямком для туристів, а можливість відвідати історичні місця, торговельні центри, ресторани, прогулятись містом, чи покататись на катері Босфором залишається. Крім того, вечірній Стамбул без багатьох людей та завантаженого трафіку – це цікавий досвід, який справді вартий подорожі.

Гуляти Стамбулом можна як і раніше, але людей стало менше / фото автора

Чому варто їхати в Стамбул саме зараз?

Стамбул –  один з небагатьох напрямків, що відкрити для українців зараз. Подорож до Стамбула –  чудовий спосіб перезавантажитись, змінити обстановку, розслабитись та надихнутись на нові звершення. 

В Стамбулі завжди можна знайти щось нове / фото автора

Це велике місто з тисячолітньою історією. Тут є на що подивитись попри будь-які обмеження. Стамбул став тихіше, але не менш цікавим: ресторани, музеї, екскурсії працюють. Потрібно лише спланувати свій час.

Смачна кава - фішка Стамбула / фото автора

Прогулятись багатомільйонним містом у той момент, коли воно не завантажене натовпами – унікальний шанс, яким варто скористатись. Стамбул – кожного разу неповторний, але наразі він справді не такий, як завжди. І це слід відчути власноруч.

Стумбул - це просто красиво / фото автора 

***

Ідеї, як провести незабутній уїк-енд у Стамбулі, шукайте в нашому попередньому матеріалі.

Фотогенічний Стамбул / фото автора

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і «дивіться» мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.