Інфраструктура українського кордону погано справляється з "безвізом" / фото УНІАН

Українські пункти пропуску на кордоні з країнами ЄС мають застарілу інфраструктуру і недостатню пропускну спроможність, що нерідко призводить до зловживань службовим становищем з боку прикордонників та митників.

Читайте такожБезвіз для українців діє у 85 країнах світу - МЗС

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на дослідження ГО "Європа без бар'єрів".

Відео дня

"На сьогодні, на кордоні України функціонує 51 МАПП, вісімнадцять з яких сполучають її з державами-членами ЄС. Після введення безвізового режиму потік українців, які хочуть в'їхати до країн Шенгенської зони, невпинно зростає", - йдеться у повідомленні.

За даними Держприкодонслужби України, минулого року 18 автомобільних та один пішохідний пункт пропуску на кордоні з країнами ЄС перетнули 37,2 мільйона осіб, що на один відсоток більше, ніж у 2016 році.

Щоб отримати об'єктивну картину, у квітні-травні 2018 року було проведено опитування громадян України та іноземців на 20-ти автомобільних і пішохідних пунктах пропуску між Україною, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, а також Білоруссю. З'ясувалося, що найчастіше кордон з ЄС перетинають ті українці, які займаються прикордонною торгівлею (30%), трудові мігранти (17%) та  ті, хто перетинає кордон на не розмитнених автомобілях з іноземною реєстрацією з метою транзиту (15%). 

Опитані на прикордонних пунктах скаржилися на відсутність окремих смуг для пішоходів та автобусів,  розбиті дороги, погане освітлення, непридатні для нормальної експлуатації будівлі МАПП  і завали сміття.

Крім того, застарілі комп'ютерні системи КПП часто "зависають", що на тривалий час паралізує процес перетину кордону. Брак туалетів і проблеми з їх чистотою респонденти зазначили на всіх без винятку пунктах пропуску, на яких проводилося опитування.

Наразі термінового ремонту потребують більшість українських МАПП,  за винятком  відносно нових "Смільниця" та "Грушів", а також пунктів "Рава-Руська", "Малі Селменці" та "Порубне", які було реконструйовано кілька років тому за кошти ЄС.