У результаті попередньої аварії стоки, які виходили на поверхню, почали забруднювати ґрунт / фото: УНІАН

Депутати Бердянської міської ради Запорізької області вирішили звернутися до президента України Володимира Зеленського, а також до Кабінету міністрів і Верховної Ради з проханням сприяти виділенню з резервного фонду держбюджету 83,7 млн грн на капітальний ремонт міського каналізаційного колектора.

Як передає кореспондент УНІАН, текст відповідного рішення сьогодні, 21 травня, озвучив міський голова Бердянська Володимир Чепурний, а ухвалити його планують на найближчій сесії Бердянської міської ради.

За словами Чепурного, з проханням виділити гроші на ремонт колектора депутати також зверталися до Запорізької обладміністрації, чиновники якої, своєю чергою, направили відповідне звернення до Кабінету міністрів. Однак урядовці так і не розглянули документ і повернули його на рівень ОДА. У резервному фонді області таких коштів на даний момент немає.

Відео дня

У зверненні депутатів йдеться, що колектор потребує термінового капітального ремонту й може в будь-який момент обрушитися, що призведе до екологічної катастрофи.

«Цей об'єкт є головним міським каналізаційним колектором, який транспортує 80% стоків усього міста», - йдеться в зверненні.

«У разі неотримання коштів, необхідних для виконання заходів із відновлення каналізаційного колектора, з наближенням літнього сезону (підвищення температури повітря), можливе виникнення екологічної катастрофи регіонального значення», - йдеться в документі.

Депутати зазначають, що курортний сезон у Бердянську може бути зірваний через проблеми з колектором.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2019 року в Бердянську сталася аварія на центральному каналізаційному колекторі, внаслідок чого більше половини населення - понад 60 тис. осіб, залишилися без води. На ліквідацію аварії знадобилося кілька днів. Після того, як пориви були усунені й колектор запущений у роботу, він обрушився в іншому місці, знову залишивши без води половину населення міста. Після повного обстеження колектора, фахівці дійшли висновку, що він потребує капітального ремонту, вартість якого становить понад 110 млн грн.

Внаслідок аварії каналізаційні стоки почали виходити на поверхню й забруднювати грунт. Екологи заявили про можливу глобальну екологічну катастрофу в разі масового потрапляння фекалій у море.