Туристичні шахраї все частіше псують українцям відпочинок / Фото REUTERS

В Україні все частіше зустрічаються випадки туристичного шахрайства, а аферистів стає все більше.

Читайте такожЯк правильно спланувати авіапереліт з пересадкою

Як йдеться в новому випуску «Секретних матеріалів» на телеканалі 1+1, наразі відпустка на курортах для українців майже завжди перетворюється на лотерею. То літак може не прилетіти, то готель виявиться геть не таким, як у рекламних брошурах, а буває й так, що гроші ви віддали, а відпочинку не отримали ніякого, бо вашого туроператора більше не існує або й узагалі не існувало юридично.

Одна з реальних схем, описаних в сюжеті, полягає в наступному: приватний турагент виходить на контакт з потенційними туристами, входить до них у довіру, готує дуже достовірні договори, переконує віддати йому завдаток, а потім зникає.

Тільки від однієї шахрайки Світлани Образенко, про аферу якої розповідається у сюжеті, постраждали більше 30 родин. Причому одні виходили на турагента через знайомих, які вже користувалися її послугами, а деякі – навіть і самі раніше з нею успішно їздили на відпочинок.

Виявилося, що жінка працює на ринку туристичних послуг як ФОП близько 5 років, прикриваючись співпрацею з відомими туристичними брендами, але обманювати клієнтів почала півроку тому. Клієнтів аферистка заманювала цінами, трохи нижчими, ніж у конкурентів. Постраждалі платили їй за «міфічні» тури від 1 до 3 тисяч доларів.

«З 16 травня 2019 року до Дарницького управління поліції почали надходити звернення громадян з приводу шахрайських дій. У нас наявні 30 потерпілих, яких ми направили до суду», – повідомив «Секретним матеріалам» слідчий Дарницького управління поліції у місті Києві Дмитро Слюсар.

Читайте такожГотельне питання: як вдало підібрати житло і не зіпсувати подорож

Як йдеться у сюжеті, наприкінці вересня 2019 року вже пройшло перше судове засідання по справі турагента, за підсумками якого Світлані Образенко був обраний запобіжний захід «особисте зобов’язання» за статтею Кримінального кодексу України 190 «Шахрайство в особливо великих розмірах», покарання за якою передбачає від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Загальна сума, на яку туристів обманула шахрайка - 1,3 млн грн. І це лише ті, які звернулися у поліцію. Поки ж суд розглядає справу шахрайки, постраждалих хвилює питання, чи зможуть вони повернути гроші.

«Тих, хто вже стали жертвами шахраїв, хвилює, чи можуть вони отримати кошти чи компенсацію. І, в принципі, якщо у такого шахрая не будуть виявлені кошти чи майно, за рахунок якого може бути задоволений цивільний позов, то можна вважати, що такі люди постраждалі свої гроші втратили», – констатує адвокат Тетяна Козаченко.

Водночас, за словами поліцейських, на рахунку Світлани Образенко цих коштів немає, ніяке майно на неї теж не зареєстроване. Якщо ж суду таки вдасться стягнути гроші з аферистки на користь потерпілих, тоді покарання їй може бути пом’якшене.

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетної та комфортної подорожі

Загалом, як йдеться у сюжеті, туристичні афери існують в усьому світі, а ризик купити те, чого немає, існує будь-де. Але в Україні це, схоже, стає окремим видом бізнесу, адже справжнього покарання для шахраїв дочекатися майже неможливо. Тільки тоді, коли аферистів будуть саджати за грати, відпочинок українців стане безпечним.

Тим часом УНІАН.Туризм радить вам ретельно підходити до вибору туристичної фірми, у якої ви плануєте купити тур. Краще звертатися до великих туроператорів, які працюють на ринку багато років та мають повноцінні офіси. Ціни у них можуть бути трохи вищими, однак, як кажуть, «безкоштовний сир буває тільки в мишоловці», а тому занадто привабливі пропозиції від невідомих турагентів мають вас насторожити.

Або ж організовуйте свій відпочинок самостійно. Насправді, це не так вже й важко, особливо коли мова йде не про екзотику. Про те, як вижити у великому самостійному євротурі, читайте у нашому великому матеріалі з власного досвіду.