Згідно з оцінками експертів, близько 13 відсотків музеїв у світі можуть більше ніколи не відкритися / фото УНІАН

Майже кожен восьмий музей у світі може не впоратися з відновленням діяльності навіть після завершення пандемії COVID-19 та повного зняття карантинних обмежень.

Про це йдеться у спільному дослідженні представників ЮНЕСКО та Міжнародної ради музеїв, оприлюдненому у вівторок, 19 травня, пише ТСН.

Згідно з оцінками експертів, близько 13 відсотків музеїв у світі можуть більше ніколи не відкритися. При цьому найбільше від пов'язаної з коронавірусом кризи постраждають музеї, що розташовані у бідних країнах.

Відео дня

Читайте такожВсередині найвідомішого в світі коралового рифу відкривається підводний музей (фото, відео)

Водночас оцінки Мережі європейських музейних організацій (NEMO) свідчать, що ситуація для об'єктів культури є вкрай непростою і в розвинених країнах.

За оцінками NEMO, деякі музеї Парижа, Амстердама і Відня втратили під час вимушеного простою до 80 відсотків своїх надходжень. Йдеться про суми у сотні тисяч євро на тиждень.

Загалом у світі, за оцінками ЮНЕСКО, під час пандемії COVID-19 були змушені закритися 90 відсотків музеїв.

"Музеї були закриті на кілька місяців, у них немає доходів. І вони не знають, як повернути надходження", - заявив заступник гендиректора ЮНЕСКО Ернесто Оттоне, цитує агентство новин AP.

За словами Оттоне, без цих грошей музеї тепер не мають ресурсів, аби оновити інфраструктуру для убезпечення відвідувачів та дотримання ними соціальної дистанції.

Останнім часом більшість країн Європи почала послаблювати запроваджені для стримування поширення коронавірусу обмежувальні заходи. Тому в низці держав музеї вже стали доступними для відвідування. В Україні музеї знову відкрили свої двері з 11 травня.

Нагадаємо, що Міжнародний день музеїв цьогоріч відзначили онлайн. Побачити фондові колекції, унікальні роботи та дізнатись історію створення можна було вдома на дивані. 

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.