Ісландія відкривається для туристів / фото Андрій Вацик

Ісландія відкриє свої кордони для мандрівників з-за меж Європи, які були вакциновані проти COVID-19.

Читайте такожПодорож до Ісландії. Екзотика та неймовірні краєвиди

Як повідомляє Iceland Review, про це 16 березня 2021 року заявила міністр юстиції Ісландії Аслауг Арна Сігурбьорнсдоттір, додавши, що зміна набуде чинності цього тижня.

Відео дня

Видання нагадує, що згідно з діючими правилами, кордони Ісландії закриті для всіх мандрівників за межами Шенгенської зони, Європейської економічної зони, Європейської асоціації вільної торгівлі та Євросоюзу, незалежно від їхнього статусу вакцинації. У свою чергу мандрівники з Шенгенської зони, ЄЕЗ, ЄАВТ і ЄС звільняються від карантину і тестування, якщо вони представлять сертифікат, що підтверджує антитіла або вакцинацію COVID-19. Передбачається, що те ж саме відноситься і до вакцинованих мандрівників, які прибувають з-за меж Європи.

Влада Ісландії очікує від такого рішення значний економічний ефект, оскільки таким чином відкриваються двері для туристів з США, Великобританії та Китаю - трьох найбільших туристичних ринків Ісландії за останні роки.

При цьому і головний епідеміолог Ісландії, і міністр туризму заявили про своє бажання дозволити щепленим людям в'їзд в країну, незалежно від того, звідки вони прибули.

"З точки зору профілактики захворювань не має значення, звідки людина родом, якщо у неї є сертифікат про те, що він був вакцинований", - сказала журналістам міністр туризму Ісландії Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гільфадоттір.

"У нас просто величезна кількість залежить від відновлення нормального зв'язку із зовнішнім світом, коли дозволяють умови. Наше завдання полягає в тому, щоб шукати всі засоби, щоб відкритися, коли ми можемо, з заходами, які ми вважаємо необхідними, і ми в змозі приймати такі рішення на наших власних умовах", - додала вона, відповідаючи на запитання, чи прийме Ісландія таке рішення в односторонньому порядку, якщо Європа залишиться закритою для всіх мандрівників з третіх країн.

У свою чергу головний епідеміолог Ісландії Рольфур Гуднасон заявив: "Я думаю, що це звучить дивно - приймати сертифікати на одну і ту ж вакцинацію і одну і ту ж хворобу від мандрівників тільки з Шенгенської зони. Принаймні, з моєї точки зору, а також з епідеміологічної та патологічної точки зору, я не бачу внутрішньої різниці".

При цьому поки не уточнюються, чи всі вакцини від коронавірусу будуть дійсними для в'їзду до Ісландії, чи лише сертифіковані в ЄС.

Як різні країни світу відкриваються для туристів