Вже з 22 жовтня круїзні лайнери не зможуть заходити в центр Барселони / колаж і фото УНІАН (Янош Немеш)

Іспанська Барселона, яку визнали найбільш забрудненим портом Європи за підсумками минулого року, заборонила круїзним лайнерам заходити в центральний порт міста.

Як пише Daily Mail, рішення набуде чинності з 22 жовтня 2023 року. З цього моменту всі круїзні судна будуть змушені пришвартуватися в південному порту міста вздовж пристані Молл Адоссат.

Таким чином, туристи більше не зможуть сходити з круїзних лайнерів прямо в історичний центр Барселони – щоб дістатися до центру міста, їм доведеться сісти на маршрутний автобус недалеко від причалу. Така поїздка на автобусі займе близько півгодини.

Відео дня

Для порівняння, від центрального порту можна було дістатися до знаменитого бульвару Ла Рамбла в самому серці Барселони всього за десять хвилин пішки.

Також влада міста ввела новий ліміт на кількість круїзних лайнерів, які можуть заходити в порти Барселони: з 22 жовтня кількість доступних місць для стоянки круїзних лайнерів буде скорочено з десяти до семи.

Нові обмеження розроблялися з 2018 року, коли муніципальний уряд та адміністрація порту Барселони погодилися врегулювати діяльність круїзних суден через надмірний туризм та екологічну ситуацію в місті.

Як портові міста Європи борються з круїзними лайнерами

Дослідження компанії Transport & Environment показало, що круїзні лайнери в 2022 році викинули в атмосферу Європи більш ніж в чотири рази більше сірки, ніж всі автомобілі континенту – незважаючи на неодноразові обіцянки галузі перейти до більш екологічної моделі роботи.

При цьому в звіті зазначалося, що Венеція, яка ще в 2019 році вважалася найбільш забрудненим круїзними суднами портом Європи, в 2022 році опустилася аж на 41-е місце в списку. Це сталося після того, як у 2021 році місто запровадило заборону на захід в порт міста великих круїзних суден

Влітку 2023 року стало відомо, що приклад Венеції наслідуватиме столиця Нідерландів – Амстердам. Так місто хоче одночасно боротися з надмірним туризмом і забрудненням повітря. До цього щорічно в нідерландській столиці пришвартовувалися понад 100 суден.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.