Сайдик оцінив роботу переговорної групи у Мінську за минулий рік / unmultimedia.org

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) посол Мартін Сайдик повідомив, що кількість цивільних жертв убитими скоротилося удвічі в порівнянні з тим же періодом минулого року.

Про це він сказав за підсумками останнього в 2019 році засідання ТКГ в Мінську, яке відбулося 19 грудня, повідомляється на сайті ОБСЄ.

Читайте такожБойовики обстріляли безпілотник місії ОБСЄ над окупованою частиною Донбасу

Відео дня

«Оцінюючи рік, що минає, особливо хочу відзначити один важливий аспект. З початку цього року по 17-е грудня число цивільних жертв убитими скоротилося удвічі в порівнянні з тим же періодом минулого року, а кількість поранених скоротилася на 52 % і досягла найнижчого рівня з початку конфлікту. Враховуючи цю помітну тенденцію, хотів би, однак, в черговий раз відзначити, що навіть одна людська жертва – це занадто багато», - зазначив Сайдик

У той же час він нагадав, що за даними неурядових організацій, приблизно сім тисяч квадратних кілометрів на сході України заміновано і забруднено мінами та іншими вибуховими пристроями.

«Виходить, що це одна з найбільш замінованих територій у світі», - підкреслив Сайдик.

У зв'язку з цим він зазначив, що тема забезпечення безпеки та режиму припинення вогню були ключовими у дискусіях ТКГ та її робочої підгрупи з питань безпеки.

Як повідомляв УНІАН, правозахисники зібрали дані 102 цивільних і 13 військовослужбовців, яких незаконно утримують підконтрольні Росії бойовики на тимчасово окупованих територіях Донбасу.