Засуджених передадуть на початку лютого / facebook.com/denisovaombudsman

У перший тиждень лютого очікується чергове переміщення з тимчасово окупованих територій Донбасу осіб, засуджених до 2014 року.

Як повідомила у Facebook уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, вона зустрілася з координатором Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, послом Тоні Фрішем і обговорила з ним роботу гуманітарної підгрупи ТКГ стосовно звільнення та обміну заручників та осіб, яких незаконно утримують на непідконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей.

Читайте такожПолітв'язень Павло Гриб помре, якщо терміново не зробити операцію - батько

Відео дня

"Можливості обміну залишаються одним з головних питань. Тому ми з паном Фрішем відмітили, що готові до обміну у будь-якому форматі та намагаємось це зробити. Розглянули також питання щодо передачі громадян України, яких було затримано до конфлікту. Чергова передача відбудеться вже у перший тиждень лютого", - зазначила Денісова.

Крім того, вона звернулася до координатора ОБСЄ щодо політв’язня Павла Гриба, якого незаконно утримують в РФ і судять за сфабрикованими обвинуваченнями.

"Висловила своє занепокоєння та прохання посприяти наданню ув’язненому громадянину України негайної медичної допомоги, адже стан хлопця надкритичний", - додала омбудсмен.

"Тоні Фріш пообіцяв мені звернутися до представників МКЧХ, щоб вони, у свою чергу, відвідали в’язня Кремля і за можливості допомогли з наданням кваліфікованого обстеження та подальшого лікування (Гриба)", - повідомила Денісова.

Як повідомляв УНІАН, 13 вересня 2018 року Фріш заявив, що не менш як 50 засуджених до війни на Донбасі українців хочуть відбувати покарання на контрольованій урядом території.

12 грудня з окупованого Луганська були переміщені на підконтрольну Україні територію 42 особи, які були засуджені до початку агресії РФ у 2014 року, та висловили бажання відбувати покарання в українських в’язницях.

13 грудня з окупованої Донеччини були переміщені ще 13 засуджених.