Турчинов наголосив, що розвиток "ракетного щита" є важливим пріоритетом України / ілюстрація - фото: УНИАН

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявляє, що руйнація Росією Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) створює загрози Україні.

Читайте такожВ Україні з'явились крилаті ракети з дальністю польоту у понад тисячу кілометрів

Як передає кореспондент УНІАН, про це Турчинов сказав під час виступу на 12-му Київському безпековому форумі.

Відео дня

"Хочу підкреслити, що нарощування ракетного потенціалу нашої країни є достатньо актуальною проблемою в умовах фактичної руйнації Російською Федерацією Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності", - зазначив він.

Турчинов підкреслив, що вихід РФ з ДРСМД є потужним поштовхом для виведення гонки озброєнь на новий рівень.

«Але, в першу чергу, ракети середньої і малої дальності загрожують нашій країні. Це виклик для нас. І, безумовно, наше завдання - реально оцінювати ці небезпеки і реальної їм протидіяти», - наголосив секретар РНБО.

У зв’язку з цим він наголосив, що важливим пріоритетом для України є подальший розвиток «ракетного щита», створення нових ракетних систем.

Як повідомляв УНІАН, 4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон висунув Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після закінчення дії ультиматуму президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США розпочинають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

4 березня 2019 року Росія офіційно заявила про вихід з ДРСМД, аргументуючи це «необхідністю вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань» щодо даного договору».

В МЗС України заявили, що у зв’язку з виходом з ДРСМД Росія чинить тиск на європейських членів НАТО, метою якого є встановлення тотального контролю Москви над широким регіоном від Балтії до Середземного моря.

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.