Раніше було спрямовано обвинувальний висновок за цими ж статтями щодо Пасічника, коли той керував «МГБ ЛНР» / Фото з відкритих джерел

Ватажку терористичної організації «ЛНР» Леоніду Пасічнику повідомлено про нову підозру.

Читайте такожУ "ЛНР" назвали переможця на "виборах" місцевого ватажка

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

Відео дня

«Повідомлено про нову підозру ватажку терористичної організації «ЛНР» Леоніду Пасічнику за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, вчиненні з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, а також захоплення державної влади), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), ч. 1 ст. 258-3 (керівництво терористичною організацією) КК України», - йдеться у дописі.

За словами Сарган, слідством встановлено, що 25 листопада 2017 року постановою так званої «народної ради Луганської народної республіки» № 753 громадянина України Пасічника, на підставі його добровільної згоди, призначено так званим «виконувачем обов’язків голови Луганської народної республіки», після чого він приступив до виконання обов’язків.

«У вересні-жовтні 2018 року він подав до так званої «центральної виборчої комісії ЛНР» заяву про реєстрацію його кандидатури на посаду так званого «голови ЛНР». 1 жовтня 2018 року його заяву задоволено та постановою так званої «центральної виборчої комісії ЛНР» №46 зареєстровано як кандидата на посаду очільника терористичної організації «ЛНР», - йдеться у дописі.

Сарган додала, що за результатами проведених, всупереч діючого законодавства України, на окремих територіях Луганської області, які тимчасово непідконтрольні українській владі, 11 листопада 2018 року так званих «чергових виборів» його було обрано так званим «головою» терористичної організації «ЛНР».

«Перебуваючи на посаді ватажка терористів, підозрюваний самостійно вчиняє дії та бере участь у прийнятті колегіальних рішень, спрямованих на функціонування системи так званих органів влади «ЛНР» та діяльності так званої «народної міліції ЛНР», вчиняє дії на підтримку режиму окупації частини Луганської області Російською Федерацією, фактично очолює її окупаційну адміністрацію, створює умови для функціонування озброєних підрозділів терористичної організації «ЛНР», видає учасникам терористичної організації «ЛНР» накази, розпорядження, надає доручення, у тому числі, які стосуються здійснення збройного опору задіяним у проведенні операції Об’єднаних сил (ООС) військовослужбовцям Збройних Сил України та іншим військовим підрозділам, приймає звіти про виконання тих чи інших дій, застосовує заходи впливу щодо учасників терористичної організації за невиконання наказів і доручень або порушення встановлених правил поведінки учасниками «ЛНР», підшукує нових членів терористичної організації та призначає їх на відповідальні керівні посади, виконує інші протиправні дії», - сказано у дописі.

Таким чином, наголосила Сарган, в період з 25 листопада 2017 року по теперішній час, «достовірно знаючи, що «ЛНР» діє всупереч Конституції України та нормативно-правових актів України, вказана особа умисно, вчиняє дії, направлені на насильницьку зміну та повалення конституційного ладу та захоплення державної влади України, на зміну меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України та керує терористичною організацією «ЛНР».

Сарган нагадала, що стосовно Пасічника раніше було направлено обвинувальний акт до суду за ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 109, ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України, який на даний час розглядається судом.