В ООН стурбовані затриманнями бойовиками на Донбасі цивільних осіб / фото УНІАН

В Моніторинговій місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні висловили стурбованість з приводу затримання і катування бойовиками на Донбасі цивільних осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у доповіді Моніторингової місії ООН про ситуацію з правами людини в Україні у період з 16 серпня - 15 листопада 2019 року, яку сьогодні на брифінгу у Києві представила голова місії Матільда Богнер.

"Управління верховного комісара ООН з прав людини стурбоване практикою затримання, часто без зв'язку із зовнішнім світом, і катуваннями "міністерством державної безпеки" в "Донецькій народній республіці" або "Луганській народній республіці" перед видворенням затриманих до Російської Федерації або передачі їх російським органам влади", - йдеться у доповіді.

Відео дня

У цьому зв'язку в ООН заявили, що затримання без зв'язку із зовнішнім світом є свавільним затриманням та збільшує ризик катувань і жорстокого поводження.

Також підкреслюється, що видворення та передачі затриманих осіб можуть прирівнюватися до примусового переміщення цивільних, що заборонено міжнародним гуманітарним правом.

Читайте такожООН закликала бойовиків допустити міжнародних спостерігачів до місць утримання полонених

Так, у місії ООН повідомили, що 17 грудня 2018 року в пункті пропуску "Успенка" на кордоні з РФ на території, яка контролюється так званою "Донецькою народною республікою", "міністерством державної безпеки "ДНР" був затриманий чоловік.

"Його притягнули до 30-денного "адміністративного арешту" без зв’язку із зовнішнім світом, який продовжили ще на 30 днів. Під час затримання його піддавали катуванням, зокрема електричним струмом, поки він не визнав, що співпрацював з СБУ. 18 лютого 2019 року агенти "міністерства державної безпеки" відвезли чоловіка до пункту пропуску, який він був змушений перетнути і де був негайно затриманий Федеральною службою безпеки (ФСБ) Російської Федерації", - йдеться у доповіді.

Також сказано, що потім чоловіка перевезли до Краснодару і притягнули до відповідальності за адміністративні правопорушення.

"Після відбування покарання під вартою в адміністративному порядку суд наказав його депортувати. Однак 30 квітня 2019 року його звинуватили в контрабанді зброї і продовжують тримати під вартою в Краснодарі", - йдеться у доповіді.

Як повідомляв УНІАН, згідно з доповіддю Моніторингової місії ООН, на Донбасі з початку війни загинуло щонайменше 3 тис. 344 цивільних осіб. Також, за оцінками експертів ООН, кількість поранених цивільних осіб з початку війни перевищує 7 тис. осіб.