буратино / gurkhan.blogspot.com

Про це йдеться у відповідному повідомленні британської делегації на сторінці в Twitter.

"Ми зробили запит до російської делегації пояснити присутність установки ВВС-1 "Буратіно"", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожОБСЄ фіксує важке озброєння на тимчасово окупованих територіях Донбасу

Делегація Великобританії наголошує, що цей вид зброї виробляється в Росії, і ніколи не експортувався звідти до України.

Як повідомляв УНІАН раніше, моніторингова місія ОБСЄ в Україні виявила на підконтрольній бойовикам території Донбасу новий тип російського озброєння, з якими спостерігачі до цього не стикалися.

Заступник голови моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг повідомив агентству, що спостерігачі вперше на сході України побачили важку вогнеметну систему ВВС-1 "Буратіно". Вони виявили її на тренувальному майданчику бойовиків у селі Круглик недалеко від Луганська.

Читайте такожНа переговорах у Мінську торкнулися питання присутності на Донбасі новітньої російської зброї

"Буратіно" може оснащуватися ракетами з термобаричним складом, які розпорошують спеціальну суміш у повітрі, а потім ця суміш запалюється. Даний тип зброї здатний знищити кілька міських кварталів.

Цю систему виробляє тільки Росія, і вона не експортувалася в Україну до того, як спалахнув збройний конфлікт на Донбасі, свідчать дані IHS jane's Group і Stockholm International Peace Research Institute, який вивчає постачання озброєнь по всьому світу.

Згідно IHS jane's і неофіційній базі постачання зброї Стокгольмського інституту, Росія експортувала ВВС-1 тільки в Азербайджан, Ірак і Казахстан.