Армія не була готова, вона була деморалізована / Міноборони Україны

Генерал-полковник, перший заступник секретаря РНБО Михайло Коваль, який з 25 березня по 3 липня 2014 року обіймав посаду виконуючого обв’язки міністра оборони заявив, що на початку агресії РФ проти України армія перебувала у деморалізованому стані: військові були не готові стріляти у ворога.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Коваль повідомив на допиті під час засідання Оболонського райсуду Києва у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

«Коли стріляли люди Гіркіна (так званого колишнього «міністра оборони» бандформування «ДНР» – УІНАН) під Слов’янськом в офіцерів СБУ та вбили «альфівців», ще солдати ЗСУ однієї з рот окремого аеромобільного 80-го полка думала стріляти по цим негідникам чи ні. Люди були не готові до цього. Уже лежало тіло капітана «Альфи» бездиханне, уже по ним (військовим – УНІАН) вели вогонь, а вони ще задумувались чи треба це робити (відповідати – УНІАН)», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожПеред анексією Криму українська армія була боєздатною – екс-заступник секретаря РНБО

«Приведу один приклад, під Оленівкою – приїхали сепаратисти, з ними побратались, горілочки попили, а потім їх як свиней розстріляли підступно», - додав він, підкресливши, що «армія не була готова, вона було деморалізована».

Янукович обвинувачується у вчиненні держзради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушенні порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни, тобто злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року колегія Оболонського райсуду Києва задовольнила клопотання сторони обвинувачення про спеціальне судове провадження у справі Януковича.