У Росії порахували своїх убитих у війні / фото wikimedia.org

Російські опозиційні ЗМІ підрахували, що у війні з Україною загинули щанайменше 47 тисяч російських громадян. Це оцінка, яку в результаті спеціального дослідження отримали видання "Медуза" і "Медіазона".

У своїх підрахунках журналісти використовували три джерела даних - Реєстр спадкових справ, відкритих громадянами РФ на своїх померлих родичів (є дані аж до кінця травня 2023-го), дані Росстату про смертність (тільки за 2022-й), а також некрологи на загиблих, виявлені в ЗМІ та соцмережах, плюс підрахунок могил окупантів на російських кладовищах.

У своєму дослідженні журналісти використовували поняття "надлишкової смертності" - кількості зменшеного чоловічого населення більше статистично очікуваного показника. Правильно інтерпретувати і зіставити статистичні дані між собою журналістам допомагав фахівець з вивчення надлишкової смертності Дмитро Кобак.

Відео дня

"За нашими даними, за 15 місяців війни загальне число загиблих з російської сторони склало близько 47 тисяч осіб. Про кількість тяжкопоранених, зниклих безвісти і полнених росіян ми знаємо набагато менше. Але можемо припустити, що з урахуванням військових, звільнених зі служби через важкі поранення, Російські втрати можуть становити мінімум 125 тисяч осіб (а, ймовірно, значно більше)", - стверджує "Медуза".

Автори дослідження підкреслюють, що в ці підрахунки не потрапляють громадяни України, які воювали у складі терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР", а також частина росіян, зниклих безвісти на цій війні.

Відзначається, що до теперішнього моменту на підставі некрологів і даних з кладовищ вдалося встановити імена 27 тисяч загиблих на війні росіян.

Російські втрати в Україні - що відомо

За даними Генштабу ЗСУ, загальні втрати російського агресора до теперішнього моменту становлять близько 234 тисяч осіб. Також українське командування заявляє про знищення 4 тисяч танків, майже 8 тисяч ББМ і понад 4300 одиниць артилерії ворога.

Західні оцінки значно скромніші. Приміром, британська розвідка заявляє приблизно про 220 тисяч убитих і поранених росіян. При "стандартному" співвідношенні 1 убитий на 3 поранених це дає приблизно 70 тисяч убитих росіян. Також британці нарахували близько 6200 одиниць бронетехніки, втраченої агресором.

Росія офіційно не озвучувала свої втрати з вересня минулого року. Тоді Міноборони РФ заявило про загибель за весь час вторгнення 5937 російських солдатів. На той момент Генштаб ЗСУ оцінював російські втрати в 55 тисяч убитими.

Вас також можуть зацікавити новини: