Зеленський розповів про ситуацію на Донбасі / фото Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що росіяни відчули, що програють, і намагаються відтягнути цей момент.

Про це він сказав у своєму відеозверненні.

"Особливо гостра ситуація - на Донеччині. Робимо все, щоб стримати ворожу активність. Саме там зараз наша ціль номер один, оскільки і для окупантів Донбас - все ще ціль номер один", - зазначив глава держави.

Відео дня

Він додав, що попри очевидну безглуздість війни для Росії та втрату окупантами ініціативи, командування російських військових усе одно гонить їх на загибель.

"Постійні спроби російського наступу на Донеччині напевно увійдуть в історію воєн як одне з найбільш цинічних убивств своїх же солдатів. Коли бачимо це, коли бачимо ці наступи, ще раз переконуємось, що російська мобілізація - це відверте намагання дати командирам на місцях постійний потік "гарматного м'яса", - сказав Зеленський.

Президент додав, що "іншого сенсу в російській мобілізації просто немає".

"Вони відчули, що програють, і намагаються просто відтягнути цей момент, забезпечити хоч якусь активність на фронті, поставити хоч когось зі зброєю в руках замість загиблих", - зауважив він.

Водночас, підкреслив глава держави, російське суспільство поки не усвідомлює усієї жорстокості російської влади по відношенню до свого ж народу.

"Але маємо зробити все, щоб кожен громадянин Росії визнав, що його ж держава позбавляє його найголовнішого - права на життя", - підсумував Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, за словами заступника міністра оборони України Ганни Маляр, наразі епіцентром наступальних дій ворога є Донецька область, на інших ділянках продовжується контрнаступ українських Збройних сил.

"Сьогодні у ворога, тобто у РФ, є задача все-таки вийти на адміністративні кордони Донецької області і, власне, вони там дуже потужно намагаються зараз це зробити", - підкреслила Маляр.

Мобілізація в Російській Федерації

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про мобілізацію російських військовослужбовців, які перебувають у запасі. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу тоді заявив, що мобілізувати планують близько 300 тис. осіб.

Експерти зазначають, що навіть ця обмежена мобілізація буде дуже непопулярною серед частини російського населення, і Путін бере на себе значний політичний ризик в надії створити необхідну бойову міць. Також наголошується, що цей крок фактично є визнанням, що Росія вичерпала запас добровольців, які готові воювати в Україні.

Президент України Зеленський наголосив, що злочинна мобілізація, оголошена в Росії,– це не тільки продовження страждань українців, а це й удар по корінних народах Криму, Дагестану, Кавказу, Сибіру.

За його словами, ця мобілізація є елементом геноцидної політики РФ, тому потрібна негайна й жорстка реакція всього світу.

Постійний представник президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева повідомила, що за кілька днів кримським татарам в окупованому Криму роздали вже 1,5 тис. повісток.

Вас також можуть зацікавити новини: