Дикий заявив, що доля Авдіївки вирішиться у найближчі 48 годин / колаж УНІАН, фото DeepState, скріншот

Ситуація в Авдіївці Донецької області "абсолютно критична", доля міста буде вирішуватися упродовж найближчих 48 годин. Таку думку висловив екс-командир взводу батальйону "Айдар", ветеран АТО Євген Дикий. 

"Річ у тому, на жаль, ворог там вже перерізав єдину артерію, ту дорогу життя, по якій відбувається вся логістика Авдіївського гарнізону. Якою б потужною фортецею не був Коксохім, але без логістики там триматися неможливо. Поки працює дорога життя, туди їде БК, а звідти вивозяться 300-ті, доки там можна воювати. А зараз ця дорога перерізана. Тому я не розкрию ніяких секретів, тут доволі очевидні речі, що туди кинули 3-тю штурмову бригаду, яка готувалася до наступальних штурмових дій саме в умовах міської забудови. Ясно, що їм поставлена задача розблокувати гарнізон в Авдіївці, відкинути противника назад від траси", – пояснив він в ефірі телеканалу "Еспресо". 

Якщо за одну-дві доби українським захисникам вдасться відкинути окупантів хоча б на кілометр від траси, можна буде говорити про поновлення оборони та доведення підкріплення, каже Дикий. В іншому випадку, буде потрібно виводити гарнізон.

Відео дня

"Якщо за день-два цього не вдасться зробити, то, я гадаю, що підрозділам, які зараз зайшли як штурмові, буде поставлена задача організувати коридор для виходу нашого гарнізону. Я не візьмусь вангувати, який з цих двох сценаріїв спрацює, бо це війна. Російська жива сила там переважає мінімум десятикратно, крім того, противник перекинув туди останні підрозділи спецпризначенців, які професійно воюють у контактних боях в міській забудові. Там реально заруба сама страшна. Тобто нам або вдасться відсунути ворога від траси, або доведеться відходити. Зараз ще йде спроба розблокувати місто", – додав він.

Водночас ветеран наголосив, що повторення історії з Бахмутом, коли підрозділи які відступали, мусили відразу окопуватися, не буде. За його словами, друга лінія оборони тут вже підготовлена.

Бої за Авдіївку: актуальні новини

Вранці 15 лютого стало відомо, що до Авдіївки відправили 3-тю окрему штурмову бригаду. На момент її заведення в місто ситуація там була надзвичайно критичною.

Речник 3-ї ОШБ Олександр Бородін заявив, що російські окупанти значно переважають українські сили у кількості. Співвідношення сил він оцінив як 1:7. 

Тим часом у Білому домі заявили про ризик втрати Авдіївки. Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі наголосив, що в українських військових на передовій закінчуються артилерійські боєприпаси, тоді як Росія посилає сили для атак українських позицій хвиля за хвилею.

Вас також можуть зацікавити новини: