Су-34 / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Армія РФ намагається застосувати авіацію для ударів по українському військовим та терористичних атак по цивільних об’єктах. Для цього ворог намагається використати фронтові бомбардувальники Су-34, що дозволяє ЗСУ збільшувати рахунок збитих рашиських літаків.

При цьому знищуються ці літаки навіть вогнем з переносних зенітних ракетних комплексів, при чому деяким бійцям вдалось збити вже по два Су-34.

Можливості Су-34

Як і більшість російської "новітньої" техніки фронтовий бомбардувальник Су-34 насправді ще радянська розробка. Свій перший політ він здійснив у 1990 році, а в цілому це лише модифікація відомого Су-27. А запустити Су-34 в серійне виробництво та прийняти на озброєння армія РФ змогла лише на хвилі нафтових доларів - у 2014 році та за наклепавши понад 130 машин.

Відео дня
Су-34 / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Загалом завдання цього літака - високоточні удари по противнику у тилах, на оперативно-тактичній глибині, в умовах насиченої протиповітряної оборони та протидії.

Технічно для цього Су-34, на папері, дійсно має всі можливості. Зокрема це потужна РЛС, яка здатна розрізнити гусеничну бронетехніку на відстані до 75 км. Це і широка номенклатура озброєння із високоточними ракетами та бомби з лазерним або телевізійним наведенням.

А також комплекс радіоелектронної боротьби, який призначений для придушення радарів зенітних ракетних комплексів. Разом із можливістю польоту на мінімальній висоті з автоматичним огинанням рельєфу місцевості це дає шанси на маловисотний прорив протиповітряної оборони.  

Су-34 / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Су-34-характеристики:

  • Екіпаж: 2 людини
  • Бойове навантаження: 12 500 кг
  • Вузлів підвіски: 12
  • Максимальна швидкість: 1900 км / год
  • Тягооснащеність: 0,6 при максимальному навантаженні

Але все це - як описували можливості літака рашиські пропагандисти у своїх агітках в стилі "аналоговнет".

Реальне бойове використання Су-34

Міф про унікальні можливості Су-34 був підкріплений Кремлем у Сирії, де з нього намагались зробити "зірку". Проте цьому заважало те, що використовували його у ролі звичайного "бомбовоза", який міг літати "у своє задоволення" на недосяжній для ПЗРК висоті понад 5 км.

А всі розмови про "високоточність" розбились фотографіями реального навантаження Су-34 у Сирії - касетні бомби РБК-500 з запальними боєприпасами ЗАБ-2,5СМ здатних накрити площу у декілька гектар кожна та перетворити там усе на попіл.

Касетні боєприпаси РБК-500 на озброєнні армії РФ в Сирії / кадр з відео

Без високоточного озброєння Су-34 помічається і в Україні. Саме цей літак скидав 500-кг фугасні бомби на Чернігів на початку березня.

І вже тоді бойове використання Су-34 в Україні перетворилось для рашиських пілотів на муки вибору: чим вони хочуть бути збитими. Якщо обирають маловисотний політ - потрапляють під вогонь ПЗРК. Якщо забираються вище - збиваються вогнем повноцінних зенітних ракетних комплексів, бо українські бійці вже відпрацювали тактику роботи із засідки.

Тобто вся концепція фронтового бомбардувальника Су-34, в який Кремль вклав мільярдні кошти, виявилась хибною. І це в умовах, коли збивають його ще радянські ЗРК та піхотні засоби протиповітряної оборони.

Вас також можуть зацікавити: