Корабель Буян-м / Міністерство оборони РФ

РФ активно застосовує у Чорному морі малі ракетні кораблі проекту 21631 "Буян-М", які використовуються нею для пусків "Калібрів". Ці кораблі були створені наприкінці 2000-х років, як максимально дешевий носій ракет, завдяки чому їх наклепали дев’ять одиниць.

Чотири з них приписні до Чорноморського флоту, два - до Балтійського, а ще три - до Каспійської флотилії. Але навіть у самій РФ ці кораблі достатньо регулярно критикують.

Можливості "Буян-М"

Як видно з назви, "Буян-М" - це модернізований проект, а свої коріння він бере від специфічних малих артилерійських кораблів проекту 21630 "Буян", які спеціально створювались у 2000-х для дій у Каспійському морі та у дельті Волги. Тобто це були невеликі кораблі класу "река-море" призначені для дій близько до узбережжя.

Відео дня
Корабель Буян-м / Міністерство оборони РФ

Але потім Кремль взяв курс на масову "калібрізацію" свого флоту та "роздув" цей проект, збільшивши водотоннажність майже вдвічі та запхавши вісім універсальних пускових шахт, які можуть бути використані для запуску крилатих ракет "Калібр" та протикорабельних ракет "Онікс".

Попри встановлення доволі потужного ракетного озброєння, місця для адекватних засобів повітряної оборони - не залишилось. Все що захищає кораблі "Буян-М" від повітряного нападу - це два комплекси "Гібка".

Фактично цей корабельних ЗРК є пусковою для переносних зенітних ракетних комплексів, таких як "Ігла" або "Верба". Тобто знищити з нього ціль, яка летить вище за 3,5 км вже неможливо, як і "дотягнутися" до цілей на відстані понад 5 км.

Заради встановлення ракет "Калібр" пожертвували навіть однією швидкострільною 30-мм установкою, одне з призначень якої - знищення протикорабельних ракет. Якщо на оригінальному "Буяні" їх дві, то на "Буян-М" лише одна, хоча і спарена АК-630М-2. Але одночасна атака двома протикорабельними ракетами з двох ракурсів робить цю систему безпорадною. 

Корабель Буян-м / Міністерство оборони РФ

Щодо головного артилерійського калібру, то він представлений 100-мм автоматичною гарматою А-190 з боєзапасом у 80 пострілів, чого, враховуючи темп стрільби цієї гармати, дозволяє вести вогонь лише протягом хвилини.

Особливості "Буян-М"

"Буян-М" запозичив з попереднього проекту вкрай малу осадку, яка становить 2,6 метра. Це йому дозволяє пересуватися річками, але на відкритій воді цей корабель, як пишуть навіть у РФ, "почувається незручно", бо штормова погода при такій малій осадці протипоказана. Також на це накладається вкрай мала автономність ходу - лише до 10 діб.

Разом із відсутністю адекватної протиповітряної оборони це стало основними факторами критики "Буян-М" у російському морському експертному середовищі. Але попри все, загалом, було спущено на воду вже 10 кораблів серії, один з яких наразі добудовується на плаву, а заплановано ще два.

Але можливість добудови цих кораблів може вважатися як сумісна. Все через санкції. Зокрема на "Буян-М" з першого (закладений у 2010 році) по шостий (закладений у 2013 році) встановлювались німецькі дизелі від MTU. Через санкції після анексії Криму ще чотири кораблі встановили китайські дизелі, а вже для трьох останніх передбачено встановлення російських Д49, розроблених у 60-х роках для тепловозів.

Також надзвичайно цікавим буде дізнатися рівень використання західних мікросхем і комплектуючих у всій електроніці корабля, включаючи бойову інформаційну керуючу систему "Сігма" та радіолокаційний та оптико-телевізійний комплекси "Буяна-М".

"Буян-м" - характеристики

  • Повне водозаміщення: 949 т
  • Довжина: 74 м
  • Ширина: 11 м
  • Висота: 6,6 м
  • Потужність силової установки: 3698 к. с. (для кораблів 1-6 із серії), 4254 к. с. (для кораблів 7-9 із серії), 5200 к. с. (для кораблів 10-12 із серії)
  • Максимальна швидкість: 25 вузлів
  • Автономність: 10 діб
  • Екипаж: 36 (до 52) осіб
  • Ракетне озброєння: "Онікс" або "калібр" у 8 пускових шахтах
  • Головний артилерійський калібр: 100-мм автоматична гармата а-190