ВДК "Цезар Куніков" потопили морські дрони Magura / Колаж УНІАН, скріншот з відео CNN, topwar.ru

Сьогодні вранці біля берегів Криму було знищено великий десантний корабель окупантів "Цезарь Куніков" Чорноморського флоту РФ. Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило відео, на якому показано знищення ВДК за допомогою морських дронів Magura.

Як пишуть аналітики порталу Defence Express аналізуючи відео, для атаки, яка здійснювалась у взаємодії з іншими підрозділами Сил оборони України, були використані морські дрони Magura V5, які атакували ворожий корабель зграєю із різних ракурсів, послідовно уражаючи його у ключові точки.

"Успішна атака морських дронів стала результатом відточеної скоординованої тактики зграї, якій РФ змогла протиставити лише матросів з автоматами", - пишуть аналітики порталу.

Відео дня

Зазначається, що відповідно до хронології на відео, перший дрон наближався до "Цезаря Кунікова" з боку берега з метою ураження носової частини корабля, де знаходиться носова апарель, яка сама по собі є вразливим місцем великих десантних кораблів. Водночас аналітики вказують на те, що, попри наявність на борту ВДК двох 57-мм спарених автоматичних гармат АК-725 на відео їх роботи не помічено.

Результат двобою окупантів з автоматами проти морських дронів - закономірний/ скріншот Defence Express з відео ГУР

 "Натомість по кораблю бігають та метушаться російські моряки, деякі з яких виглядають та намагаються зі автоматів влучити у морський дрон. Результат двобою автомат проти Magura V5 доволі закономірний. Скоріш за все, перший дрон влучає у носову частину корабля. Це означає, що "Цезарь Куніков" отримає першу пробоїну у головному трюмі", - йдеться у статті.

Інший дрон Magura V5 наблизився до цілі вже з боку моря, при цьому знову ж єдиним засобом захисту ВДК РФ від подібної атаки  став моряк з автоматом.

Окупанти відбивалися від дронів з автоматами / скріншот Defence Express з відео ГУР

Удар з іншого борту корабля приходиться на відсік з силовою установкою, яка знаходиться в останній третині корпусу. Завдяки тепловізору її добре видно. І після першого ураження у цей район корпусу прямує ще один дрон, який не лише фіксує ураження, а й збільшує їх, - коментують відео аналітики DE.

Удар прийшовся на відсік із силовою установкою / скріншот Defence Express з відео ГУР

Згодом ще один дрон фіксує "Цезарь Куников" Чорноморського флоту РФ вже зі значним креном на борт, фактично він вже лежить на боку, та диферентом на корму.

Корабель на боку / скріншот Defence Express з відео ГУР

Знищення ВДК "Цезар Куніков"

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вранці стало відомо про потоплення біля берегів Алупки великого десантного корабля окупантів "Цезар Куніков".  Пізніше у ГУР МОУ підтвердили удар і розповіли, що російський корабель "Цезар Куніков" атакували кілька морських дронів Magura. Успішну місію зі знищення корабля здійснили спецпризначенці "Групи 13" ГУР МОУ.

За інформацією ГУР, загинула більшість екіпажу корабля, штатна чисельність якого становить 87 осіб. 

За словами представника Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова, корабель затонув і відновленню вже не підлягає. Також представник ГУР повідомив, що, за даними української розвідки, в момент атаки на борту ВДК знаходився вантаж боєприпасів.

Вас також можуть зацікавити новини: