Польський дрон-камікадзе Warmate / WB GRUP

Цілком вірогідно, що вже найближчими днями бійці Збройних Сил України та окупанти дізнаються на практиці що таке польські дрони-камікадзе Warmate. Перші - як ефективний засіб знищення рашистів на відстані до 30 км. Другі - як несподівану смерть з повітря.

Баражуючий боєприпас Warmate

Насправді польська компанія WB Group одна з перших вхопила тренд баражуючих боєприпасів. Ще у 2012 році поляки створили свій дрон, який відрізнявся простотою та розрахований на масове використання - Warmate.

Але пробити певну стіну скепсису військових щодо дронів-камікадзе було доволі складно. Бо сама концепція дрона, який оснащений бойовою частиною та оператором, який має просто врізатись в ціль, виглядала вкрай незвичною та банальною. Особливо у порівнянні із високоточними ракетами з коштовними головками самонаведення.

Пройшло цілих чотири роки поки у Польщі не почали шукати просте та ефективне рішення для боротьби з танками армії РФ, яким могла користуватися територіальна оборона.

Польський дрон-камікадзе Warmate / WB GRUP

В результаті - у 2017 році ці дрони потрапили до польської тероборони. І, як виявилось, навчити резервіста керувати таким дроном-камікадзе легше ніж, наприклад, повноцінним протитанковим ракетним комплексом.

Більше того, дальність бою у декілька десятків кілометрів - це не тільки вирішальна перевага, це і безпека для оператора-резервіста, який може знищити противника перебуваючи у тилу, під захистом професіональних бійців.

А після війни за Карабах 2020 року, коли баражуючи боєприпаси довели свою реальну бойову ефективність, від скепсису не залишилось і сліду. В результаті, вже у 2021 році WB Group повідомила про виготовлення вже ювілейного 1000-го Warmate, а серед замовників з’явився ряд іноземних країн.

Можливості Warmate

Warmate має доволі невеликі габарити із розмахом крил 1,6 метра. Його вага - 5,7 кг, а для запуску використовується невелика пневматична катапульта. Завдяки тому, що він здійснює політ на висоті до 150-300 метрів та має електричний двигун, він непомітний для противника.

Під час виходу у район цілі оператор, "дивлячись" через камеру дрона, має візуально знайти ворога та спікірувати на нього. При цьому запас часу у повітрі більш ніж значний - до 40 хвилин. Тобто навіть при польоті на максимальну дальність керування залишається ще хвилин 15 для проведення дорозвідки цілей та визначення найкращого моменту для удару.

Під час атаки дрон досягає швидкості 150 км/год та знищує ціль 1,4-кг фугасною або термобаричною частиною.Перша необхідна для знищення бронетехніки, її потужності вистачає для ураження танків згори. А друга - для знищення живої сили противника, або, наприклад, польового складу з боєприпасами.

Польський дрон-камікадзе Warmate / WB GRUP

Також слід зазначити, що бойове використання таких дронів зазвичай проходить разом із дроном-розвдіником, який дозволяє виявити цілі та розподілити їх між операторами дронів-камікадзе.

Більше того, саме такі дрони вкрай ефективні для полювання на командирів рашистів. Наприклад, скоріш за все, російський бойовик Едуард Пелішенко, так званий "виконувач обов’язків командира 1-го армійського корпусу ДНР" днями був важко поранений саме за допомогою дрона-камікадзе.

Польський дрон-камікадзе Warmate / WB GRUP

Характеристики Warmate

  • Дальність управління: до 30 км
  • Крейсерська швидкість: 80 км / год
  • Швидкість в атаці: 150 км / год
  • Практична стеля: 150-300 м
  • Розмах крил: 1,6 м
  • Вага: 5,7 кг
  • Вага бойової частини: 1,4 кг

Вас також можуть зацікавити: