Євген Дикий вказав на важливі нюанси щодо контрнаступу 2023 / колаж УНІАН з фото 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу та скріншоту

Повномасштабна війна в Україні триває, і насправді стратегія президента США Джо Байдена та більшості західних союзників Києва не перемогти російського диктатора Володимира Путіна, а не дати йому здобути перемогу.

Українські генерали чітко перераховували, що нашій державі необхідно для успішного контрнаступу, і якби на момент початку наступальних дій було надано хоча б половину цього, то все склалося б інакше, поділився думкою екс-командир роти батальйону "Айдар", ветеран російсько-української війни Євген Дикий в інтерв’ю виданню "Український тиждень". 

"Головна проблема - різна стратегія та кінцева мета війни в нас і партнерів. Від початку наша мета - розгром російської армії, воєнна перемога над РФ… Насправді стратегія Байдена та й більшої частини західних союзників не "перемогти Путіна", а "не дати Путіну перемогти", - підкреслив експерт.

Відео дня

На його думку, на Заході очікували, що ватажок росіян через зависоку ціну війни піде домовлятися, а це "стратегічна хиба". "У російському світобаченні вони або перемагають українців, або їх фізично знищують", - вважає ветеран.

Дикий додав, що на час початку контрнаступу України навесні минулого року Київ отримав лише 15% ресурсів, необхідних для руху вперед, а на кінець 2023-го доїхали 30-40 % обіцяного озброєння.

"Колишній командувач сил США в Європі генерал Бен Ходжес прямо сказав, що з тими ресурсами, які навесні передали союзники, його армія навіть не починала б наступ. Уже навесні 2023-го було чітко зрозуміло, що умови контрнаступу не дотримані. Тому й план мінятиметься. Тилове суспільство усвідомило це тільки в листопаді 2023-го", - зазначив він.

Екс-командир роти батальйону "Айдар" підкреслив, що "у нас не був провальний наступ, провальною була комунікація в тилу".

"Фінальною крапкою, коли зрозуміли, що події розгортаються за найважчим із можливих сценаріїв, був підрив Каховської ГЕС. У такий креативний, але абсолютно злочинний спосіб о*ківські генерали не дали нам створити плацдарм на лівому березі й зайти з тилу, щоб обвалити російську оборону, яку копали дев'ять місяців", - поділився співбесідник.

Важливі новини - війна триває, і це зараз варто прочитати

У грудні 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що під час контрнаступу у наших воїнів були складнощі на півдні, бо всі навколо говорили, які у нас цілі. Президент додав, що не розкриватиме жодних деталей військових операцій, які Київ планує втілити у життя цьогоріч.

Військовий експерт Роман Світан говорив, що реальний наступ України розпочнеться тоді, коли наша держава отримає достатню кількість винищувачів F-16. На думку аналітика, нашій армії необхідно понад 100 бортів.

Вас також можуть зацікавити новини: