Лукашенко підтримує агресію Путіна, але противиться віддати йому свою армію / Колаж УНІАН

Зустріч міністра оборони РФ Сергія Шойгу з Олександром Лукашенком у Мінську була присвячена двом питанням.

Як розповів військовий експерт Роман Світан, найімовірніше, розмова стосувалася розміщених в Білорусі російських "Іскандерів".

На думку Світана, Лукашенко відповів Шойгу негативно: "Шойгу літав щонайменше з двох питань. Перше - йому треба була команда (дозвіл) працювати "Іскандерами" з боку Білорусі. Ми не бачили жодного пуску "Іскандерів", які розташовані вздовж усього кордону України та Білорусі. Лукашенко на це добра не дав. На сьогодні ми не бачили жодного пуску "Іскандерів".

Також Світан вважає, що Шойгу схиляв Лукашенка до повної передачі військ Білорусі під керівництво ЗС РФ.

"Цей 15-тисячний корпус росіяни хочуть забрати у Лукашенка і перекинути на південний фронт. Але команду поки можеть дати тільки Лукашенко", - відповів експерт.

Ще один варіант - це політичне поглинання Білорусі Росією: "Є ще один варіант - це більше політичне завдання з поглинання Білорусі, її анексії як республіки, не Союзної держави".

Шойгу відвідав Білорусь 5 грудня. Офіційним приводом візиту російського міністра стало підписання правок до Угоди про спільне забезпечення регіональної безпеки.

Білорусь допомагає Росії у війні проти України

З перших днів повномасштабного вторгнення Лукашенко надав Путіну територію республіки у користування російській армії. Саме звідти російські танки проривали український кордон 24 лютого.

З Білорусі летять російські ракети.

На думку західних аналітиків, наразі Білорусь займається відволіканням українських сил від зосередження на гарячих ділянках фронту. Однак ЗСУ готуються у разі вторгнення білоруської армії.

Режим Лукашенка також допомагає окупантам ремонтувати розбиту технікуперекидати техніку в Україну тощо.

Мінськ з-поміж усього діє проти України й на міжнародному рівні. 13 вересня режим Лукашенка не підтримав засудження спроби Путіна анексувати українські регіони.  

Вас також можуть зацікавити новини: