Комплекс "Грім" може бути на озброєнні ЗСУ / фото bmpd.livejournal.com

Військовий оглядач Давид Шарп розповів, чим лякає росіян українська зброя "Грім" і яка ймовірність її наявності у ЗСУ.

"З ракетою "Грім" цікава історія. У відкритих джерелах чимало написано про те, як її розробляли до війни, на якому етапі вона зупинилася. Розробка ефективно працюючої, яка має оперативний статус, балістичної, тим більш високоточної ракети - це справа довгого часу", - сказав він у новому випуску програми "Аргумент".

Шарп зазначив, що через півтора року або навіть менше від початку війни "Грому" по ідеї бути не повинно.

"Але півтора року - це теж чимало. З моменту початку війни, ну може бути не відразу, але через лічені тижні, коли відігнали від Києва, можна було задуматися про дії більш довгострокові. Я маю на увазі українську владу, що в цю програму стали вкладати дуже багато. Тобто те, що недофінансували і недовиділили за минулі роки з перехлестом почало виділятися і фінансуватися. Минуло рік з невеликим і, можливо, були досягнуті серйозні результати, але тут можна тільки здогадуватися", - вважає він.

Експерт стверджує, що це дуже важке завдання.

"Тут стоїть питання за великим рахунком не про те, що буде один-інший дослідний екземпляр, яким можна полякати росіян. За ідеєю логіка говорить, що цього ще не повинно бути. Однак я б не виключав, так як більше року пройшло з моменту передбачуваного мною потужного фінансування та інших конструкторських робіт. І, ймовірно, щось таке вже є, ймовірність цього я б не обнуляв", - додав Шарп.

Комплекс "Грім" - що відомо

У травні Російські окупанти показали в мережі воронку від нібито збитих 6 травня 2023 року українських балістичних ракет "Грім". Гауляйтер Аксьонов заявив про збиття однієї балістичної ракети "Грім-2", а його "радник" відзвітував про дві "українські ракети". Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко стверджує, що ця воронка була залишена точно не від ОТРК "Грім-2".

Вас також можуть зацікавити новини: