Світан сказав, як РФ дізнається, що Україна отримала F-16 колаж УНІАН, фото Getty Images, скріншот

F-16 – це винищувачі, які можуть з'явитися непомітно. Російські окупанти дізнаються про їхню появу в українському небі тільки за тими ракетами, які до них зайдуть, вважає військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор Роман Світан.

"Теоретично можлива поява F-16 і раніше, про які ніхто толком-то і не знав, тим паче, якщо в закритому режимі ці польоти виконувалися. Це можливо без проблем, за великим рахунком. І з'явитися F-16 у нас уже можуть без повідомлення росіян про це. Росіяни можуть дізнатися, що зайшли F-16 і почали виконувати бойові завдання тільки за тими ракетами, які до них зайдуть <...> Коли відпрацюють JASSМи, тоді буде зрозуміло, що зайшли F-16", – пояснив він в ефірі Radio NV.

Світан підкреслив, що F-16 – машина, яка "могла з'явитися непомітно".

Відео дня

"Швидкість – надзвукова, підлітний час – кілька десятків хвилин. Зайшов, виконав бойове завдання, пішов. Тихо зайшли, тихо пішли. У цьому весь сенс авіації", – продовжив льотчик-інструктор.

Крім того, Світан пояснив, чому Росія продовжує бити по Старокостянтинову Хмельницької області, де, як відомо, розташований військовий аеродром.

"Для росіян ця база основна, принаймні, їхнє основне місце докладання сил, якщо можна так сказати, ракет, розуміючи, що на цій базі можуть бути розгорнуті F-16, розуміючи, що там Су-24 розташовані, аеродромно-технічне обладнання, паливозаправники, тобто цілий комплекс підготовчих заходів. І росіяни намагаються [аеродром] якось дістати", – констатував експерт.

F-16 для України: останні новини

Данія не проти того, щоб Україна завдавала ударів по території Росії винищувачами F-16, які передасть країна. Про це заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен. За її словами, українці можуть використовувати данське озброєння за межами своєї території.

Аналітик Defense Express Сергій Згурець вважає, що перші F-16 надійдуть в Україну вже наступного місяця. Загалом наша країна розраховує отримати від партнерів 85 таких літаків.

Вас також можуть зацікавити новини: