Росія готує велику хвилю мобілізації / фото ua.depositphotos.com

Російський правозахисник і опозиційний політик Марк Фейгін прокоментував інформацію про те, що у Москві буквально силою тягнуть чоловіків до військкоматів

"Їм знадобилося посилювати заходи примусу. Вони прирівняли електронні повістки через платформу Держпослуги до документарних повісток. І якщо ти не являєшся по ній у військкомат, не важливо – відкрив не відкрив, починаються санкції, причому не судові. Можуть позбавити водійських прав, не пустити за кордон, угоди укладати не зможеш. Навіщо ж їм такі заходи вживати, якщо там суцільні ентузіасти і ніяких проблем? Це якраз свідоцтво про наявність таких проблем, причому серйозних. Використовуючи ці жорсткі заходи примусового характеру, вони намагаються змусити людей йти під мобілізацію", - заявив він в інтерв'ю УНІАН.

Він вважає, що Росія готує велику хвилю мобілізації, розуміючи, чим може для них закінчитися контрнаступ ЗСУ.

"Звичайно, вони хочуть уникнути широкого обурення. Якось його розчавити по частинах, розсіяти, пропрацювати по-окремо. Але проблема полягає в тому, що чим довше йде війна, тим більше людина, яка потенційно повинна бути призвана, розуміє, що шансів у нього повернутися 50 на 50 або ще менше. А побоювання за власне життя вселяє й інші міркування: "А чому я взагалі повинен їхати? Навіщо я повинен гинути? І не в Росії, а кудись в чужі межі тягнутися, навіщо?". Такі питання з'являються", - розповів Фейгін.

Він заявив, що під час першої хвилі мобілізації з 21 вересня 2022 року в загальному нерозумінні ходу процесу росіянам у військкоматах вселяли, що "на тиждень поїдуть, на два максимум, як на риболовлю, з хлопцями побухати".

"Вони робили нестрашними реально страшні речі. І основна біомаса, яка абсолютно не "віддупляє", десь велася. Але, опинившись на фронті на передовій, всі почали розуміти, що там зовсім не рибалка, що все набагато серйозніше і страшніше. І зараз певним чином ця інформація розходиться. Розуміння того, що відбувається, є. І дивіться, там, де були хоч якісь проблеми, відступалися. Наприклад, коли почалися мітинги в Дагестані, там знизили планку по мобілізації, на якийсь час звідти перестали брати людей. Брали з провінційних регіонів, з російської Азії багато народу брали. З великих міст і столиці теж було, але все-таки якось проріджували. У Москві питома вага людей зі зв'язками і грошима більше. Це не секрет", - сказав правозахисник.

Фейгін впевнений, що зараз вже неможливо, щоб така схема працювала.

"Я стверджую, що ті 325 тисяч, які, за словами Путіна, були призвані, це той безболісний резерв, який ще можна було виколупати. Набрати наступні 100-200-300 тисяч буде величезною проблемою. Тому що росіяни не хочуть вмирати і готові ухилятися від явки за повісткою. Якби не було ось цих заходів примусів через Держпослуги, напевно, вони відсотків 30 з 100 мобілізували б, а так мобілізують 50-60-70 відсотків. Для них це просто інструмент підвищення явки. З високим ступенем ймовірності ці заходи приведуть до якогось числа знову мобілізованих, але це будуть не мільйони. Самі люди не підуть. Втекли вже сотні-сотні тисяч потенційно мобілізованих. Так що, я вважаю, що у Росії є резерв, нехай в півмільйона людей, але це все", - додав він.

Мобілізація та повістки в РФ - деталі

Студент московських вузів почали забирати в армію. А повістки вручають навіть тим, у кого повинна бути відстрочка. Під час весняного призову 2023 року їх роздавали у трьох гуртожитках.

У російській столиці військкомати почали робити облоги на призовників. Як повідомляє проект "Ідіть лісом", що допомагає росіянам ухилятися від мобілізації, москвичів намагаються затягнути на війну силою.