Плетенчук розповів, як Росія ховає свої кораблі у Чорному морі / фото REUTERS

Після успішних атак на російські кораблі у Чорному морі окупанти почали розосереджувати корабельно-катерний склад і періодично його передислокують. Про це розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

В ефірі телеканалу  FREEДОМ він наголосив, що ворог не може дозволити собі повністю покинути акваторію Чорного моря, бо тоді це буде капітуляцією. Натомість пошкоджені чи знищені судна росіянам замінити складно. 

"Агресор прекрасно розуміє ситуацію вже досить давно. Тому вживає відповідних заходів, таких як розосередження корабельно-катерного складу, зміна пунктів базування, періодична передислокація кораблів між пунктами базування, насамперед Новоросійськ, Сочі, Туапсе. Тому не можна сказати, що він не реагує. Прекрасно розуміє небезпеку, проте змушений все одно виконувати завдання в Чорному морі, покинути акваторію повністю вони не можуть собі дозволити, тому що тоді це називається словом "капітуляція". Проте намагаються зайвий раз не виходити в море", – пояснив він.

Відео дня

Станом на ранок 21 лютого, за словами Плетенчука у акваторії було тільки два кораблі противника. Ракетоносіїв не було взагалі. При цьому він зауважив, що росіяни намагаються виконувати завдання і надалі – принаймні у прибережних водах. 

"Здебільшого це охорона водного району пунктів базування і контроль цивільного судноплавства, насамперед у Керченській протоці, яка, згідно з нашими українськими припами, наразі є закритою для судноплавства, тому що це територіальні води України, і ми їх маємо право закривати", – розповів речник ВМС ЗСУ. 

Плетенчук додав, що завдяки діям Сил оборони України Росія втратила третину свого флоту в акваторії Чорного моря. 

"Пошкоджені або ліквідовані кораблі Чорноморського флоту РФ досить складно замінити, з огляду на те, що Босфор закритий для проходу військових кораблів, у зв’язку з дією Конвенції Монтре 1936 року. Відповідно, не має сенсу поповнювати, тому що навіть ті кораблі, які є в наявності зараз, вони не виконують у повному обсязі ті завдання, для яких вони там присутні. Ба більше, що більше буде кораблів, то більше буде цілей, то більшими будуть втрати. І вони це прекрасно розуміють", – резюмував він.

Знищення кораблів РФ: це варто знати

Вранці 14 лютого поблизу берегів окупованого Криму морські дрони уразили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков". 

Начальник ГУР МО Кирило Буданов розповів, що корабель віз вантаж із Новоросійська до окупованого Севастополя. ВДК "Цезар Куніков" був знищений за допомогою пʼяти морських дронів Magura V5.

Речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук наголосив, що після потоплення корабля в Росії намагаються приховати втрати серед екіпажу. Для цього навіть родичам заборонили публікувати інформацію про моряків у соцмережах.

Вас також можуть зацікавити новини: