Наполеон у Москві. Картина художника В. В. Мазуровського

Героїчна боротьба України проти російської агресії вступає у вирішальну стадію. І Франція доводить свою безкорисливу прихильність українському народові, який б'ється не на життя, а на смерть із російським імперіалізмом.

Україна витримала всі удари загарбників і — незважаючи ні на що — зберегла свою державність. Її збройні сили (ЗСУ) і сили територіальної оборони завдали ворогові величезних втрат. І Україна з кожним днем отримує дедалі більше міжнародної підтримки.

Тим часом у міру того як матеріальні та політичні ресурси Росії виснажуються, цей ворог швидко перетворюється на маріонетку Китаю.

Відео дня

Президент Франції Макрон у своєму інтерв'ю, опублікованому в газеті L'Opinion у травні 2023 року, назвав геополітичну поразку Росії в Україні історичною подією. І факти, безумовно, підтверджують цей висновок.

Українська армія не зазнала втрат, які неможливо було б заповнити. Україна не втратила територій, які не можуть бути повернуті.

Сьогодні Україна готова заповнити та повернути собі все, що було втрачено.

Ця можливість стає реальною завдяки могутнім союзникам України, серед яких Франція посідає особливе місце.

Франція вже давно є досвідченим противником Росії. І її відносини з Україною сягають корінням у глибину століть.

Еліти Франції ненавиділи Росію задовго до того, як це стало модним у решті світу (особливо після 24 лютого 2022 року). Їхні зв'язки з Україною насправді сягають давніх часів. Анна Ярославна — молодша дочка київського князя Ярослава Мудрого (978-1054) — була дружиною французького короля Генріха I (1008-1060). Свого часу вона користувалася великою симпатією. І донині французи з повагою пам'ятають, що в жилах французьких королів текла кров київських князів.

Франція також має довгу історію боротьби з російським імперіалізмом.

На початку 19 століття Франція намагалася врятувати концепцію об'єднаної Європи від агресивної Росії. У 1812 році французький імператор Наполеон Бонапарт очолив європейські збройні сили в поході проти Російської імперії. Він здобув низку блискучих перемог над російською армією і став останнім полководцем, який захопив Москву.

А 1917 року саме Франція відіграла вирішальну роль у підготовці революції в Росії. Внаслідок падіння Російської імперії Україна змогла відновити свою державність (хоча й ненадовго) і знайшла друга та союзника у Франції.

Нашим спільним ворогом століття тому була комуністична Росія з її імперіалістичними амбіціями. Нашим спільним ворогом сьогодні залишається путінська Росія з її імперіалістичними амбіціями.

У відповідь на останню агресію Росії проти мирної України Франція без вагань стала на бік українського народу. Французький військово-промисловий комплекс, а також приватні підприємства зараз працюють на перемогу України так, як якби вони підтримували своїх власних французьких військових.

Вже з 26 лютого 2022 року Франція оголосила про військову допомогу Україні в розмірі приблизно 120 мільйонів євро. В цю допомогу входила дуже якісна протитанкова зброя Milan, створена фахівцями компанії Aerospatiale (Тулуза), заснованої великим авіаконструктором Емілем Девойтіном.

ПЗРК Mistral також були передані Україні. Вони були розроблені провідним виробником технологій ракетного озброєння MBDA (Ле Плессі-Робінсон), очолюваним Еріком Беранже. Величезні втрати російської бойової авіації відбулися частково завдяки цим французьким друзям українського народу.

Незабаром після цього французькі самохідні артилерійські установки Caesar з'явилися на полях битв в Україні. Розроблені компанією Nexter (Івелін) під керівництвом Ніколя Шамуссі, ці артилерійські установки продемонстрували свою високу якість і надійність. Артилерійські установки Caesar успішно застосовувалися ЗСУ в боях за Миколаїв і Красний Лиман. Французькі снаряди безжально розривають на частини російські військові об'єкти та позиції і не залишають окупантам жодного шансу вижити. В умілих руках українських солдатів самохідно-артилерійські установки Caesar вже відправили в могилу багатьох російських солдатів.

Наступальним діям української армії сприяла присутність великої кількості французьких бронетранспортерів VAB корпорації Renault Group (Булонь-Бійанкур), очолюваної Лукою де Мео. Ці бойові машини зіграли вирішальну роль у блискучому наступі ЗСУ в Харківській області 2022 року. І вони продовжують залишатися кошмаром для російських окупантів.

Не менш корисними виявилися французькі багатоцільові бронетранспортери ACMAT Bastion виробництва ACMAT (Сен-Назер) під керівництвом Франсуа Був'є. Дії української піхоти і цих бронетранспортерів часто прикривалися французькими 155-мм самохідними гаубицями TRF1, створеними компанією GIAT (нині відомою як Nexter). Стрімка атака в поєднанні з потужною артилерією — ось інгредієнти справжньої війни. А французи завжди були поціновувачами хорошого рецепта.

Французькі всепогодні зенітно-ракетні комплекси Crotale забезпечили безпеку мирних українських міст у розпал російської агресії. Зроблені групою Thales (Курбевуа) на чолі з Патрісом Кейном, а єдиним недоліком у бою є недостатня кількість. Їхню смертоносність може бути підтверджено дуже небагатьма російськими пілотами, які вижили, чиї літаки і вертольоти були виведені з ладу цим шедевром французької військової техніки.

Україна також використовує французьку зброю для проведення активних військових операцій у Чорному морі. Російський Чорноморський флот уже серйозно постраждав від французьких протикорабельних ракет Exocet. Вони виробляються з 1974 року згаданою вище компанією Aerospatiale. Але навіть зараз ці ракети продовжують відправляти російські військові кораблі на дно моря.

Українські військові також були значно посилені шляхом додавання різних плавучих засобів, а також ударних і розвідувальних безпілотних літальних апаратів, розроблених на замовлення Sun Promo (Нейї-сюр-Сен) під керівництвом Ромена Рошмона. Цю зброю успішно застосовували в Херсоні та Криму, про що свідчать тисячі російських окупантів, вбитих у сотнях танків і підбитих транспортних засобів, які тепер прикрашають ландшафт у вигляді груд обгорілого металу.

Навіть Visimaxi (Ла-Варенн-Сент-Ілер), яка не відома як виробник летальних чи військових товарів, допомагає Україні, постачаючи високоякісну оптику. Біноклі та приціли, вироблені цією компанією, дають змогу ЗСУ успішно виявляти і знищувати російських окупантів як удень, так і вночі.

Ця французька військова допомога продовжуватиме надходити в Україну нескінченним потоком. Уже оголошено про прибуття французьких колісних танків AMX-10RC від Nexter, і Франція готова збільшити їхню чисельність до кількох батальйонів. Це ті самі ударні бойові підрозділи, які забезпечать успіх майбутньому контрнаступу ЗСУ. Україна також отримає багато нових бронетранспортерів і артилерійських систем з

Франції, а також безліч іншої військової техніки, включно зі стрілецькою зброєю, боєприпасами, гранатами, саперним спорядженням, засобами зв'язку та багато іншого.

А тим часом ще однією надихаючою подією в українсько-французьких відносинах за цей час є широка участь французьких громадян у бойових діях на боці ЗСУ. Їх можна знайти в окопах під Бахмутом, Вугледаром чи Херсоном. Спочатку це були переважно етнічні українці, які служили у Французькому іноземному легіоні. Але з часом лави захисників України все частіше поповнювалися громадянами Франції, які потрапили на фронт завдяки підтримці таких французьких компаній, як Aizen Recruitment, JAD Import Export, Portica, SOFEMA та інших.

Очевидно, що військова допомога — це не єдине, що Україна отримує від своїх друзів і союзників. Але роль, яку Франція відіграє в цій священній війні українського народу проти Росії, особлива. Президент Франції Макрон, після того, як надав президенту України Володимиру Зеленському свій власний літак для польоту на саміт G7 у Хіросімі, Японія, цього тижня, назвав це "справою честі". Тільки французи здатні вплести такі благородні концепції, таку особисту безкорисливість у глобальну геополітику.

Завдяки своїй допомозі в боротьбі з російським імперіалізмом Франція довела, що є для України чимось більшим, ніж просто другом чи союзником. Франція та Україна — братні країни. Війна піддала випробуванню ці братні відносини. І Франція — країна "Свободи, рівності, братерства" — безсумнівно, пішла назустріч цьому.