З 28 червня проходять масштабні навчання "Sea Breeze-2021", в яких вперше бере участь 32 країни / Фото УНІАН, Михайло Палінчак

Заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України у 2006-2010 роках, генерал-лейтенант Ігор Романенко не виключає, що після проходу британського есмінця Defender українські судна разом з кораблями НАТО теж можуть здійснити прохід у водах тимчасово окупованого українського Криму.

Про це заявив у коментарі УНІАН.

Зокрема, за словами Романенка, проходом біля мису Фіолент британського есмінця Defender Україна і її союзники дають зрозуміти, що не змиряться з тим, що РФ хоче перетворити Азовське і Чорне моря у внутрішні озера й обмежити діяльність наших суден.

Відео дня

"РФ буде отримувати відповідну протидію. Це правильно, росіяни розуміють тільки силу", - підкреслив генерал.

Читайте такожРосійські окупаційні війська нарощують бойову підготовку на Донбасі – розвідкаРоманенко висловив упевненість, що британці правильно діють у відповідь на підходи "петербурзької шпани". "Путін раніше давав рекомендації по бійках - коли стає зрозуміло, що без бійки не обійтися, то потрібно бити першим, і він це робить. У його підходах петербурзької шпани є сенс. Ми знаємо, що вони будуть так діяти, і нам і нашим союзникам потрібно адекватно себе вести. Вони розцінюють ввічливу поведінку, як слабкість, відразу РФ нарощує сили та переходить до хамства, яке необхідно відразу припиняти", - упевнений генерал.

Відповідаючи на питання, чи можуть українські кораблі разом з кораблями країн НАТО теж вибрати найближчий шлях з порту Одеси в Батумі біля мису тимчасово окупованого Криму Фіолент, Романенко сказав: "У принципі, так... але потрібно розуміти наслідки та завдання. Британці це зробили. Тому що у них свої підходи, вони зараз зміцнюються, оскільки вийшли з ЄС, вони переформатують сприйняття себе у світі".

Також Романенко зазначив, що з 28 червня проходять масштабні навчання "Sea Breeze-2021", в яких вперше бере участь 32 країни з усіх континентів. "Україна вирішує організаційні питання, американці допомагають з фінансуванням. Росіяни просили не проводити ці навчання, але США на це не пішли", - підкреслив генерал.

Романенко нагадав, що перед зустріччю президентів США і РФ Джо Байдена і Володимира Путіна два бойових американських кораблі прямували в Чорне море. "Путін попросив Байдена, щоб кораблі не заходили, і, щоб не зірвати переговори, Байден на це пішов. Але зустріч вже пройшла – сторони визначилися, висловилися і тому вдруге йти назустріч Путіну і РФ ніхто не буде", - додав він.

Тому, за словами генерала, навчання "Sea Breeze-2021" почалися планово і широкомасштабно. "Чи будуть під час навчань кораблі заходити в тимчасово окуповані води – це питання. Британці вже показали відпрацювання цих дій. Росіянам складно для 32 кораблів, які беруть участь у навчаннях, направити свої сили, щоб супроводжувати. Все це для них – дуже велике навантаження, вони це розуміють, вони з цим не впораються. Але це їхній головний біль", - резюмував Романенко.

18 червня в одеський порт увійшли британський есмінець HMS Defender і фрегат ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen F805.

22 червня сили спецоперацій України, Великої Британії та США провели спільне тренування на британському есмінці Defender.

23 червня в Міністерстві оборони РФ заявили, що російські військові кораблі відкрили попереджувальну стрілянину по есмінцю ВМС Великої Британії Defender біля берегів окупованого Росією Криму.

Також, за даними Міноборони Росії, бомбардувальник Су-24М виконав попереджувальне бомбометання для припинення нібито порушення російського "державного кордону" в Чорному морі.

Своєю чергою в Міноборони Великобританії заявили, що російські військові не стріляли по британському есмінцю Defender в Чорному морі. У Британії заявили, що росіяни проводили навчання з гарматної стрільби в Чорному морі та заздалегідь повідомили про свої плани.