Євген Пригожин / фото скріншот

Російський політолог та публіцист Андрій Піонтковський прокоментував спробу військового перевороту в РФ під проводом Євгена Пригожина.

"Шантаж Путіна - давайте мені почесну нічию або я зроблю якусь гидоту. Але він не пройде через достатньо тверду позицію як України, так і Заходу. Думаю, що саме тому активізувалася, як я називаю, партія почесної капітуляції і її робочий фронтмен - Пригожин", - зазначив політолог для Еспресо.

Піонтковський зауважив, що будь-який помітний, явний політичний, психологічний успіх української армії буде мати наслідки у РФ.

Відео дня

"А от знищення Чонгарського мосту – це перший крок у такому успіху. Ще два-три подібних сигнали, і я думаю, що напруження всередині російської верхівки вибухне і "партія керованої капітуляції" перейде до вирішальних дій. І ще раз повертаючись до фрази Пригожина, я звертаю на неї таку увагу не через те, що це якийсь великий мислитель чи військовий діяч, а тому що він - фронтмен, керований серйозними людьми "партії почесної капітуляції". Він сказав, що припинити війну можна тільки одним способом – покинувши територію України", - додав Піонтковський.

Похід Пригожина на Москву: що треба знати про заколот

23 червня власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин повідомив, що російські кадрові війська завдали удару по позиціях ПВК. Пригожин заявив, що йде "зупинити" міністра оборони РФ Шойгу.

Протягом наступних годин ПВК "Вагнер" перетнули кордон та зайшли до Ростовської області. Фактично було встановлено контроль над Ростовом. Там, як в Москві та Воронезькій області, було оголошено план "Фортеця".

24 червня найманці Пригожина дісталися до Московської області, але за 200 кілометрів від російської столиці Пригожин вирішив розвернути колону з військовою технікою. Це сталося після перемовин із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком, які узгодив президент РФ Володимир Путін. 

За даними росЗМІ, заколот Пригожина спричинив втрати для Міноборони РФ. За різними оцінками, вони складають від 13 до 20 військових. Проте офіційної інформації щодо кількості загиблих військових немає.