Білорусь хочуть втягнути у війну проти України / фото Олег Некало, "Ваяр"

Збройні Сили України опублікували термінове звернення до народу Республіки Білорусь. Його показав Генеральний штаб ЗСУ.

"Спецслужби РФ готують провокації на вашій території, метою їхніх терактів можуть бути об'єкти критичної інфраструктури, в тому числі – АЕС "Островець", – йдеться у зверненні.

У ньому ЗСУ нагадали, якими страшними були наслідки вибуху на ЧАЕС для життя і здоров'я людей, для екології в цілому. У Генштабі наголосили, що Росія намагається втягнути Білорусь у війну проти України будь-якими шляхами.

Білорусів закликають вимагати від їхнього керівництва дотримання статті 18 Конституції РБ, згідно з якою Білорусь виключає військову агресію зі своєї території щодо інших держав.

Також громадян РБ просять відстежувати дії підозрілих осіб і транспорту біля об'єктів критичної інфраструктури, повідомляти про це правоохоронцям, а якщо не буде реакції з їхнього боку – інформувати світову спільноту всіма доступними способами. У ЗСУ резюмували:

"Ми не відповідали на жоден прояв агресії з вашої території. Тим більше ми не плануємо і не збираємося і не плануємо проводити жодних агресивних дій на території РБ. Це - офіційна позиція України".

Війна в Україні та позиція Білорусі

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення Росія використовує Білорусь як плацдарм для ракетних ударів по території України. Також з території РБ російські окупанти наступали на північні регіони України 24 лютого.

Через це на Білорусь, як і на Росію, накладено нові європейські санкції. Відомо, що зараз регулярна білоруська армія не бере прямої участі у вторгненні в Україну. 

20 листопада в ГУР Міноборони України заявили, що російські спецслужби планують теракти на об'єктах критичної інфраструктури Білорусі, зокрема на АЕС" Островець", щоб звинуватити в їх скоєнні громадян країн НАТО й України.

Вас також можуть зацікавити новини: