ЗСУ проводять контрнаступальні операції на окремих ділянках фронту / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Поки Україна накопичувала зброю для контрнаступу, Росія витратила не менше семи місяців на підготовку до нього: концентрувала резерви, артилерійську та авіаційну підтримки, накопичувала боєприпаси і пальне, а також закуповувала додаткові запаси і дрони.

Як пише The Washington Post, росіяни вирили ряди траншей і звели укріплення вздовж усієї лінії фронту протяжністю 900 миль, від Запоріжжя до Бєлгородської області РФ.

На думку військових експертів, у російської мережі оборони є слабкі місця, але вона вже уповільнює наступальні операції ЗСУ.

"У них були місяці, щоб розробити оборонний план, вони вкопалися і використовували місцевість, вони сиділи там протягом шести місяців, встановлюючи маленькі пастки і міни... вони відчувають себе впевнено, розуміючи свою оборонну лінію", - сказав експерт з російських військових в RAND Corporation Дара Массікот.

Разом з тим, аналітики кажуть, що Росія побудувала так багато укріплень, що у неї навіть немає достатньої кількості військ, щоб розмістити їх уздовж всіх своїх оборонних рубежів.

У Запорізькій області зосереджені лабіринти траншей і загороджень, в тому числі цементні протитанкові піраміди, звані зубами дракона. На південному сході України розкидано море наземних мін.

"Перед позиціями і за багато кілометрів від них, на дорогах, в полях так багато мінних полів, і це дійсно складно... І вже знищено багато української проривної техніки, тому пробити всі ці міни - справжній виклик. Це перша лінія оборони", - сказав Массікот.

Також наголошується, що росіяни з початком контрнаступу ЗСУ активніше почали використовувати для атак накопичені дрони і авіацію.

Контрнаступ ЗСУ - новини

Як писав УНІАН, у Міністерстві оборони Великої Британії повідомили, що ВСУ продовжують вести контрнаступальні дії на фронті. При цьому окупаційна армія несе найбільші з березня втрати - з часів битви за Бахмут.

За даними аналітиків ISW, українські захисники продовжують наступати щонайменше на чотирьох ділянках фронту.

Вас також можуть зацікавити новини: