Андерс Фог Расмуссен припустив, що системи ППО країн НАТО можна об'єднати з українськими / фото УНІАН

Генеральний секретар НАТО у 2009-2014 роках Андерс Фог Расмуссен заявив, що країни альянсу повинні використовувати засоби ППО, які розташовані у Східній Європі, для збиття російських ракет та безпілотників, що націлені на Україну. Про це він сказав в інтерв'ю британському виданню i Paper, передає Business Insider

За словами Расмуссена, ракети-перехоплювачі з сусідніх країн НАТО, таких як Польща та Румунія, можуть збивати російські авіаудари, які спрямовані на територію України. 

Відомо, що на початку цього року деякі члени НАТО, а саме США, Велика Британія та Франція, розгорнули винищувачі, аби допомогти протиповітряній обороні Ізраїлю перехоплювати іранські дрони та ракети. Расмуссен наголосив, що військовий альянс міг би зробити "те ж саме", аби допомогти Україні збивати повітряні цілі РФ, які наближаються. 

Відео дня

Він припустив, що системи протиповітряної та протиракетної оборони НАТО можуть бути з'єднані з українськими. 

За словами колишнього генсека НАТО, завдяки таким зусиллям Україна була б захищена "набагато ефективніше", адже так вдасться захистити її оборонну промисловість та дати поштовх на відновлення, своєю чергою уникаючи відправки військ НАТО в країну. 

У BI нагадали, що станом на березень 2024 року партнери України надали майже 118 млрд доларів прямої військової допомоги, серед якої системи протиповітряної оборони, а саме американські ЗРК ATACMS, які були використані Україною з руйнівним ефектом.

Попри це, за інформацією The Wall Street Journal, рівень перехоплення повітряних цілей українською протиповітряною обороною впав з 46% протягом останніх шести місяців до 30% минулого місяця. 

Україна і НАТО: останні новини

Раніше журналісти видання Politico повідомили, що Україна тисне на адміністрацію Джо Байдена, аби США дозволили використовувати американську зброю для ударів по РФ.

"Головна проблема зараз полягає в тому, що політика Білого дому обмежує нашу здатність завдавати ударів по військових цілях усередині Росії", - зауважив голова "Слуги народу" Давид Арахамія.

Своєю черою керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що Україна пропонує чіткі часові рамки для вступу до НАТО. За його словами, обговорюється дата не пізніше липня 2028 року. 

Вас також можуть зацікавити новини: