Расмуссен запропонував п'ять ідей, які допоможуть почати діяти / фото УНІАН, Михайло Марків

Дисбаланс у постачанні зброї - це серйозний промах союзників України на Заході, вважає генеральний секретар НАТО у 2009-2014 роках, заявив радник президента України Андерс Фог Расмуссен.

У своїй колонці The Wall Street Journal він зазначає, що Північна Корея за один місяць поставила Москві стільки ж артилерійських боєприпасів, скільки Європейський союз зміг поставити Києву за рік.

"Росія виробляє три мільйони снарядів на рік, тоді як США і Європа разом узяті здатні виробити для Києва тільки 1,2 мільйона. Незважаючи на величезну економічну міць демократичного світу, нас випереджає арсенал автократії в Росії, Ірані та Північній Кореї", - пояснив Расмуссен.

Відео дня

За його словами, якщо західні союзники негайно не збільшать постачання зброї та боєприпасів на Україну, майбутнє буде похмурим.

"Якщо не зупинити Путіна в Україні, це означатиме десятиліття нестабільності та конфліктів у Європі", - попереджає він.

Перед обличчям нової загрози з боку мілітаризованої автократії він запропонував п'ять ідей, які допоможуть почати діяти.

"По-перше, уряди мають укладати довгострокові контракти зі збройовою промисловістю, щоб гарантувати, що у компаній є необхідний капітал для швидкого розширення потужностей. По-друге, слід спростити і скоротити процес укладення контрактів. Підписаного листа про наміри має бути достатньо для швидкого запуску виробництва, а юридичні деталі слід залагоджувати по ходу справи. По-третє, слід тимчасово пом'якшити правила проведення тендерів на оборонні контракти, щоб виробництво можна було почати з прямих замовлень компаніям, здатним негайно поставити зброю або боєприпаси. По-четверте, оборонній промисловості слід дозволити амортизувати інвестиції в нові виробничі потужності швидше, ніж зазвичай, щоб відобразити надії на скорочення горизонтів воєн і конфліктів", - написав Расмуссен.

Він вважає, що суверенні фонди, а також приватні пенсійні та інвестиційні фонди повинні створювати спеціальні пули для інвестицій в оборонну промисловість. Це дасть змогу залучити приватний капітал, необхідний для швидкого розвитку оборонної промисловості.

Проблеми з озброєнням на Заході

Велика Британія не змогла б воювати проти Росії понад два місяці, якби між країнами стався прямий конфлікт.

Як пише The Telegraph, це визнав заступник начальника штабу оборони генерал-лейтенант Роб Магован. За його словами, британським збройним силам доведеться управляти "операційним ризиком", пов'язаним із відсутністю ресурсів.

Вас також можуть зацікавити новини: