Як вижити при бомбардуванні - поради / фото УНІАН, Олег Терещенко

Перш за все, для того, щоб встигнути відреагувати правильно на артилерійську атаку, важливо вміти розпізнавати її. Звук артобстрілу важкий, з характерним тріском при попаданні в будинок, і більш глухий, якщо снаряд потрапляє в землю. Снаряди можуть видавати свист, шипіння, виття, звук "гороху, що висипався" або взагалі летіти беззвучно. 

Незалежно від того, яке знаряддя використовує противник, ви повинні знати, що робити при обстрілі в приватному будинку або міській квартирі.

Де ховатися при артобстрілі - варіанти

Якщо бомбардування застало вас на відкритій місцевості, тут же падайте на землю, закривайте очі, вуха - руками і відкривайте рот. Це необхідно, щоб уникнути контузії, а якщо вона сталася, то не переживайте - зазвичай, слух повертається протягом тижня. При цьому, рахуйте секунди від залпу до падіння снаряда і починайте бігти в укриття відразу після прильоту. 

Відео дня

Ідеальним укриттям буде місце в самому низу поверхні землі:

  • підвал;
  • бомбосховище;
  • каналізаційні люки;
  • воронки від попередніх снарядів;
  • канави і траншеї.

Механізм дії артилерійських снарядів такий: вони розлітаються вгору і в сторони, тому якщо ви опинитеся нижче рівня зони ураження, то у вас більше шансів залишитися в живих.

Що не можна робити при артобстрілі - заборони

Категорично не рекомендується під час бомбардування ховатися біля:

  • високих стін сучасних будівель;
  • вікон;
  • вітрин;
  • машин;
  • ящиків і коробок.

Всі перераховані вище місця і предмети небезпечні - вас може завалити бетонними блоками або цеглою, поранити осколками розбитого скла або придавити купою металу.

Як вижити при бомбардуванні в квартирі або приватному будинку

Якщо ви живете в приватному будинку, закладіть вікна мішками з піском. Навіть якщо поруч з вашим житлом впаде снаряд, то така барикада врятує від осколків. Важливо також зсередини закрити вікна - можна присунути до них шафи з книгами або одягом, а також заклеїти скла скотчем - тоді вони не розсиплються на тисячі осколків від вибухової хвилі.

Найбезпечніше місце в квартирі - внутрішня кімната або ванна. У цьому приміщенні не повинно бути вікон, якщо вони є, то переконаєтеся, що виходять у двір або на стіну іншого будинку. Несучі стіни, а краще кілька - теж важливий момент.

Людям, які живуть на верхніх поверхах багатоквартирних будинків, не рекомендують спускатися в підвали. По-перше, як правило, підвали багатоповерхівок не призначені для укриття, по-друге, ви витратите дорогоцінний час, а якщо серед сусідів почнеться паніка, то і зовсім можете постраждати.

Найкраще, що ви можете зробити - лягти в коридорі, у ванній кімнаті або на сходовому майданчику. Ви не в силах розрахувати траєкторію польоту снаряда - він прилітає і в верхні, і в нижні поверхи. Спробуйте зберегти своє життя, заощадивши час. Для того, щоб заспокоїти нерви, моліться або рахуйте до 100 - це відволікає психіку.

Скільки триває артобстріл і що робити після

Деякі військові стверджують, що артилерійське знаряддя стріляє максимум пару годин - це неправда. Люди, які знають толк в бойових діях і мирні жителі, що регулярно переживають бомбардування, впевнені - атака може тривати всю ніч або весь день.

Після того, як артобстріл закінчиться, огляньте себе і своїх близьких, особливо, якщо ви знаходилися близько до зони ураження. Цілком можливо, що хтось поранений, але через адреналін не зрозумів цього відразу. Далі перевірте житло - чи немає вогнищ загоряння. У разі виявлення оних відразу телефонуйте в пожежну.

Головне - ні в якому разі не чіпайте руками снаряди, що не розірвалися - вони можуть "спрацювати" в будь-який момент. Якщо виявили такий "подарунок", відійдіть якнайдалі і викликайте МНС.

Вас також можуть зацікавити новини: