Хто підтримає тил, якщо чоловіків почнуть активно мобілізувати - українці даремно хвилюються через це, вважає Дикий / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Генштаб

Хто підтримає тил, якщо кожного третього чоловіка з мобілізаційного резерву Україна забере на війну? Це наріжне питання зараз ставить перед собою суспільство. Однак військовий аналітик Євген Дикий акцентував, ніхто не планує забирати на фронт "всіх".

У своєму дописі у Facebook він пояснив, наразі Україна має приблизно 16 мільйонів чоловіків з 32 млн загального населення. "З них умовно третина замолоді, третина застарі, тож лишається десь 5-6 мільйонів військовозобов’язаних", - уточнив він.

Але, навіть із залишку у 5-6 мільйонів, не всі українці придатні до армії за станом здоров'я. Якщо умовно відняти ще половину, залишиться приблизно 3 мільйони чоловіків "для війни".

Відео дня

"З яких треба мобілізувати від півмільйона до мільйона, тобто максимум кожного третього, а то й кожного шостого", - пояснив Дикий. 

З відповідних розрахунків випливає, що навіть з цієї нечисельної групи мобілізаційного резерву, на фронт одночасну забиратимуть навіть не половину. Не виключено, що упродовж всього часу війни під мобілізацію підпаде кожний, але це відбуватиметься по черзі. Більш того, вже майже гарантовано, що держава визначиться з граничним терміном служби у військовий час, вказав він.

Водночас "вакантні" робочі місця, які звільняться внаслідок мобілізації, держава зможе надати жінками, пенсіонерами, тим, хто взагалі не мобілізується. "Так можемо зменшити безробіття серед жінок, та дати трохи роботи пенсіонерам - чим погано?", - окреслив перспективу Дикий.

Україна має мобілізувати більше за 500 тисяч осіб - так каже Дикий

Колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий також висловлював думку, що мобілізувати ще 500 тисяч осіб на війну - замала цифра. Раніше саме про неї згадував президент Зеленський. Але Дикий каже, що у цій статистиці треба орієнтуватися на те, скільки чоловіків мобілізує Росія. 

Він нагадав, що упродовж 2023 року Росія набрала до лав армії півмільйоном контрактників, восени 2022-го року призвала 450 тисяч і зараз, у 2024 році, вона продовжує мобілізацію. 

Вас також можуть зацікавити новини: