Сергій Жирнов розповів про дилему Пригожина в Бахмуті / скріншот

Екс-офіцер КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки РФ, експерт із міжнародних відносин і спецслужб Сергій Жирнов заявив, що власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин опинився у патовій ситуації в Бахмуті Донецької області. З одного боку, він не може там залишитися, а з іншого – не може піти.  

"Якщо він піде, то його вб’ють, а якщо він залишиться, то почнеться український контрнаступ, і всі втечуть, і зокрема і Пригожин. Тобто він буде вже не переможцем, не загарбником Бахмута, про який урочисто прозвітував Путіну і отримав його подяку, а він буде серед тих частин, які відступатимуть перед обличчям українського контрнаступу", – пояснив Жирнов в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він наголосив, що Пригожин це розуміє, і тому закладав для себе можливість піти ще напередодні 9 травня. Щоправда, робив він це "у набагато більш скандальному варіанті". 

Відео дня

"Вимагав снаряди, говорив, що якщо не дасте снарядів, то 10 травня (одразу після свята, на якому Путін чогось там зазвичай говорить, надуває щоки) Пригожин погрожував піти з позицій, що є, до речі, зрадою батьківщини і дезертирством на полі бою, за що передбачається розстріл. Цього нічого не сталося, але він усіх готував", – пригадав експерт.

За словами колишнього розвідника, історія зі снарядним голодом у ПВК "Вагнер" була надуманою, оскільки українська сторона неодноразово підтверджувала, що жодної нестачі боєприпасів у російської сторони не було. 

"Був снарядний голод порівняно з минулим роком. Торік витрата російської сторони була 50 тисяч снарядів на день, а цьогоріч приблизно 10-15 тисяч, у 4-5 разів менше. Але нічого спеціального щодо Пригожина це не означало. Це була просто відмазка. І в нього зараз патова ситуація: піти він не може, тому що інакше він буде переможеним, а якщо він піде, то він стане переможеним, тому що його можуть убити", – резюмував Жирнов. 

Вихід ПВК "Вагнер" із Бахмута: що відомо

20 травня власник російської приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин вчергове заявив про захоплення Бахмута Донецької області. У своєму зверненні він також зауважив, що його найманці будуть у місті до 25 травня, після чого вийдуть звідти "на відпочинок". Водночас українські військові стверджують, що частина міста все ще перебуває під контролем Сил оборони України.

На плани Пригожина втекти з Бахмута відреагували в ГУР Міноборони України. Представник управління Андрій Юсов заявив, що ці заяви виглядають логічними, з огляду на великі втрати ПВК "Вагнер" на тому напрямку.

Вас також можуть зацікавити новини: