"Сушку" приземлили українські зенітники / фото vitalykuzmin.net

Колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко назвав основні проблеми української армії на фронті. Він зазначив, що одним із головних питань залишаються резерви.

За його словами, стабілізація ситуації на фронті з подальшим її поліпшенням для нас залежить не тільки від своєчасного і широкого надання Україні західними партнерами боєприпасів і озброєнь.

"Нам слід докладати свої зусилля - і в ракурсі збільшення потужностей власного ВПК, і в рамках мобілізації, з якою запізнилися приблизно на рік. Путін намагається провести нову "червону лінію". Мовляв, не надсилайте допомогу Україні у вигляді військових, а то і ядерку можемо використати! При цьому самі росіяни активно вербують у свої збройні сили людей по всій планеті. Бо своїми зеками та депресивними регіонами вже не вивозять. Відомо, що на Херсонському напрямку з'явилися цілі загони темношкірих, навербованих росіянами. Африканці, сирійці, деякі представники Латинської Америки давно воюють на боці РФ. На думку Путіна, йому це можна. А Україні - не можна. Час ламати і цю його "парадигму". Але насамперед покладатися на свої сили - скоріше ухвалювати оновлене мобілізаційне законодавство", - заявив Романенко в інтерв'ю виданню "Телеграф".

Відео дня

Водночас він зазначив, що завдання стратегічної оборонної операції виконувати складно, адже росіяни наступають великими силами вздовж усієї лінії фронту довжиною близько 1,5 тисячі км.

"Зараз зупинити цей процес ми не можемо. У росіян є резерви для продовження наступів. У нас же - обмежена кількість сил і засобів. Підтвердженням чому стали бойові дії в Авдіївці та околицях. До міста довелося терміново направляти 3-тю штурмову бригаду, знявши її з іншої ділянки фронту, щоб забезпечити нормальний відхід авдіївського гарнізону. Це більш-менш вдалося. Але сам такий маневр демонструє, що в нас усе погано з резервами, ресурсами", - заявив експерт.

Водночас він вважає, що в найближчі два-три місяці завдання Сил оборони - не допустити значного просування військ супротивника, щоб успіхи ворога не переросли з тактичних в оперативні та стратегічні. До того ж генерал-лейтенант нагадав про успіхи української армії, зокрема йдеться про літакопад.

"У нас явно з'явилися можливості для таких ударів і відповідні далекобійні засоби. А противник у запалі наступальних дій не одразу це зрозумів. І поплатився за це втратою за короткий час понад десяти винищувачів Су-35 і винищувачів-бомбардувальників Су-34. Це вже призвело до зменшення використання тактичної авіації РФ у районі лінії фронту, як наслідок - знизилися удари КАБами. У стратегічному плані це також важливо. Незважаючи на те, що у противника на порядок більше авіації, ми за короткий час "винесли" два його літаки А-50. Це був удар по системі розвідки та управління. Що знизило загальні можливості росіян для застосування винищувачів і бомбардувальників, а відповідно і звузило їхні можливості на землі", - пояснив Романенко.

Втрати РФ в Україні станом на 6 березня - останні новини

За інформармацією Генерального штабу Збройних сил України, станом на 6 березня, загальні бойові втрати армії Російської Федерації становили 420 270 осіб.

Крім того, захисники України перетворили на метелолом тисячі одиниць військової техніки РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: