Путін програв війну стратегічно - генерал США / via REUTERS

Російський диктатор Володимир Путін вже фактично програв війну в Україні, принаймні зі стратегічної точки зору. Таку думку висловив генерал США у відставці Баррі Р. Маккефрі в ефірі MSNBC під час обговорення війни в Україні, передає Newsweek

Маккефрі служив в армії США з 1964 по 1996 рік, а по закінченню кар'єри виступає військовим експертом. Ведуча запитала, як він оцінює дії РФ у війні проти України, зауваживши, що його попередні прогнози збулися.

На думку генерала, Росія може спробувати відновити наступ навесні наступного року. Втім, ці спроби будуть надто "відчайдушними".

Відео дня

"Я думаю, що вони спробують це зробити (відновити наступ - УНІАН). Вони відчайдушні. Стратегічно, я думаю, вони вже програли війну. В оперативному плані вони фактично не в змозі впоратися з дуже активними, агресивними українськими збройними силами. Тож зараз вони зайшли на позицію, коли збираються знищити більшу частину цивільної інфраструктури в Україні, але я не бачу, щоб вони відновили ініціативу щодо захоплення Одеси або спроби захоплення Харкова. Я не думаю, що це відбудеться", - сказав Маккефрі.

Генерал наголосив, що росіяни втратили занадто багато техніки та особового складу, але не навчилися на своїх помилках.

"Їхня матеріально-технічна база в безладі. Їхня виробнича база не може встигати за війною, у якій вони воюють. Захід залишається з Україною, і так, я думаю, і триватиме", - сказав генерал.

Війна в Україні: чи піде РФ у новий наступ

Наразі українські воїни провели кілька великих контрнаступів, зокрема на півночі, в Харківській області та на півдні. Напруженою залишається ситуація на Донбасі. На більшості напрямків сили РФ перейшли до оборони.

Втім, президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна усвідомлює ймовірність нового наступу Росії у 2023 році, адже Кремль ніколи не відмовлявся від цього.

При цьому в українській розвідці вказали, що Білорусь не готова до повноцінної участі у наземній операції проти України. Москва використовує білоруську територію як полігон для навчання, тренування мобілізованих, а також як базу для поставок озброєння.

Своєю чергою генерал армії й колишній керівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж вважає, що президент РФ Володимир Путін планує до Нового року захопити весь Донбас.

Вас також можуть зацікавити новини: