Ракети AMRAAM Україна отримає від США за контрактом / скріншот

Отримання ракет "повітря-повітря" типу AIM-120C-8 AMRAAM, можливо, буде для України навіть більш стратегічною метою, ніж отримання довгоочікуваних оперативно-тактичних ракет ATACMS.

"Саме такі ракети "повітря-повітря" можуть забезпечити нам максимальну дальність ураження повітряних цілей рашистів, зокрема зробити для ворога максимально проблемним скидання КАБ з літаків Су-34 і Су-35С", - пише військовий портал Defence Express.

Нагадується, що американські винищувачі F-16 можуть вести повітряний бій на дистанції до 160 км, але для таких дистанцій ураження потрібні саме AIM-120 C-8.

Відео дня

"Такі ракети Україна отримає від США за контрактом, укладеним у вересні 2023 року. Але є один цікавий аспект, і він пов'язаний з ціною цієї зброї", - йдеться у публікації.

Зазначається, що нещодавно уряд Іспанії ухвалив рішення закупити 72 бойові і навчальні ракети AIM-120 C-8 разом з супутнім обладнанням у цілому за 100 мільйонів євро (менш ніж 2 мільйони доларів за одиницю). При цьому вказується, що іспанці будуть використовувати AIM-120 C-8 і для стрільби з ЗРК NASAMS, і для оснащення своїх літаків F/A-18 Hornet та Eurofighter.

"Але буквально тиждень тому стало відомо про те, що Державний департамент США погодив дозвіл на продаж Литві 36 ракет AIM-120 C-8 з супутнім обладнанням за цінником 100 мільйонів доларів (2,7 мільйонів доларів за одиницю)", - йдеться у публікації.

Аналітики додали, що влітку 2023 року експортна ціна на AIM-120C-8 AMRAAM трималася на рівні 2,42 мільйона доларів за одиницю, а вартість такої ракети для армії США тримається на рівні 1,4 мільйона доларів на 2024 фінансовий рік.

"У цілому це виглядає як парадокс, одночасно дві країни НАТО (Литва та Іспанія) верстають свої бюджети, спираючись на різні показники вартості по AIM-120C-8 AMRAAM. Але не слід виключати, що ціна таких ракет для України в подальшому теж може коливатися", - підсумували аналітики.

Нагадаємо, AMRAAM - американська авіаційна всепогодна керована ракета з активною радіолокаційною головкою самонаведення. Максимальна дальність пуску ракети - від 50 до 180 км.

США закуплять для України ракети AMRAAM

Як раніше писав УНІАН, Міністерство оборони США уклало контракт з компанією Raytheon Missiles and Defense на закупівлю для України ракет класу "повітря-повітря" середньої дальності AMRAAM. При цьому сума контракту становить 192 мільйони доларів. Повідомлялося, що кошти на цей контракт виділяються з фонду ініціативи сприяння безпеці в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: