Фото REUTERS

Росія майже подвоїла свої доходи від продажу викопного палива в ЄС за два місяці війни на Україні, отримуючи вигоду з різкого зростання цін навіть при скороченні обсягів.

Про це свідчить аналіз судноплавства і вантажів, проведений Центром досліджень енергетики і чистого повітря, повідомляє The Guardian.

Для ЄС імпорт склав близько 44 млрд євро за останні два місяці в порівнянні з приблизно 140 млрд євро за весь минулий рік, або приблизно 12 млрд євро на місяць.

Відео дня

Висновки показують, що Росія продовжує отримувати вигоду зі своєї мертвої хватки над поставками енергоносіїв в Європу, навіть незважаючи на те, що уряди відчайдушно намагаються перешкодити Володимиру Путіну використовувати нафту і газ в якості економічної зброї.

Але більш високі ціни на нафту і газ, які Росія тепер може встановлювати, означають, що її доходи, які надходять майже безпосередньо російському уряду через компанії з домінуванням держави, зросли, навіть незважаючи на санкції і експортні обмеження. 

Лаурі Мюллівірта, провідний аналітик CREA, сказав, що готівка підтримувала військові зусилля Путіна, і єдиний спосіб вивести з ладу його військову машину — швидко відмовитися від викопного палива. "Експорт викопного палива - ключовий фактор путінського режиму і багатьох інших держав-ізгоїв — сказав він. "Продовження імпорту енергоресурсів - це основні прогалини в санкціях, накладених на Росію. Всі, хто купує це викопне паливо, замішані в жахливих порушеннях міжнародного права, скоєних російськими військовими".

Луї Дж. Вілсон, старший радник виборчої групи Global Witness, сказав, що готовність Росії порушувати свої власні контракти означає, що у підприємств тепер немає виправдання для продовження торгівлі з Росією. "Великі постачальники викопного палива і трейдери, які продовжують торгувати російським викопним паливом, стверджуючи, що їх змушують до цього їх довгострокові контракти, повинні взяти до відома вартість угод, які вони укладають з російськими організаціями. Росія готова розірвати ці контракти, щоб підтримати свої власні військові зусилля, проте європейські компанії нібито відчувають себе зобов'язаними продовжувати фінансувати військові злочини з поваги до них", - сказав він.

"Корпоративні посібники цієї смертоносної торгівлі показали, що вони не зупиняться ні перед чим, щоб продовжувати отримувати прибуток від російської кривавої нафти", - додав він.

Німеччина була найбільшим імпортером за останні два місяці, попри неодноразові заяви уряду про те, що припинення залежності від російської нафти є пріоритетом. За цей період країна заплатила за імпорт близько 9 млрд євро. Італія та Нідерланди також були великими імпортерами з оборотом близько 6,8 млрд євро і 5,6 млрд євро відповідно, але, оскільки в цих країнах діють великі порти, що приймають продукти для переробки і використання в хімічній промисловості, а також для внутрішнього споживання, багато з цих імпорт, ймовірно, використовувався в іншому місці.

"Через два місяці після того, як Путін вторгся в Україну, Німеччина як і раніше фінансує російський військовий бюджет у розмірі 4,5 млрд євро на місяць. Берлін є найбільшим покупцем російського викопного палива", - заявила Guardian Берніс Лі, директор з досліджень аналітичного центру Chatham House. "Світ чекає від Німеччини демонстрації сили і рішучості по відношенню до Росії, але замість цього вони фінансують війну і блокують європейське ембарго на російську нафту".

Нагадаємо, в The Guardian запевняють, що вирішальний період війни в Україні настане у травні.

Вас також можуть зацікавити новини: