Корабель класу "Буян-М" / фото Міноборони Російської Федерації

Росія має технічну можливість перекидати військові кораблі з Балтійського моря в Чорне і назад, навіть попри закриті для них турецькі протоки. Про це в коментарі "Еспресо" розповів військовий експерт, головний редактор військово-аналітичного порталу Defence Express Олег Катков.

Як пояснив аналітик, ще в радянські часи на території Росії було побудовано систему каналів, які сполучили річки басейнів Балтійського та Чорного морів. Завдяки цьому з’явилася можливість проводити невеликі кораблі через цю єдину систему річок та каналів з Балтики аж у Чорне море. 

"Тому технічно, у ворога дійсно є можливість перекинути кораблі до Чорного моря. Йдеться не лише про перекидання з Каспійської флотилії, як перед повномасштабним вторгненням РФ в Україну, а й з Балтійського моря", - розповів Катков.

Відео дня

За його словами, це зокрема стосується малих ракетних кораблів проекту "Буян-М", які від початку були спроектовані так, щоб їх можна було перекидати внутрішніми водними системами Росії. 

"Це найменший ракетоносій "Калібрів", який є у РФ. Він є у Чорному морі, на Балтійському флоті. Тобто це доволі відомі кораблі, які покривають безпосередньо можливості запуску крилатих ракет "Калібр", – пояснив він.

Чому Росія не може заводити кораблі в Чорне море через Босфор

Як писав УНІАН, прохід цивільних суден та військових кораблів турецькими протоками Босфор і Дарданелли регламентується міжнародною Конвенцією Монтре, яку підписали ще в середині 1930-х років. Ця угода зокрема забороняє прохід через протоки військових кораблів тих країн, які перебувають у стані війни. Саме тому в лютому 2022 року Туреччина закрила свої протоки для проходу як російським, так і українським військовим кораблям.

Водночас конвенція дозволяє прохід через протоки будь-яких "торговельних суден", навіть якщо їхні країни перебувають у стані війни. Росія неодноразово зловживала цим, перевозячи озброєння та військові вантажі цивільними суднами.

Вас також можуть зацікавити новини: