Фото: REUTERS

"ЛДНР" будуть визнані Росією у межах Донецької та Луганської областей.

Про це РИА Новости повідомив глава думського комітету з СНД Калашніков.

Ще у понеділок, 21 лютого, заступник голови комітету Ради Федерації РФ у міжнародних справах Андрій Клімов заявляв, що Росія визнає "республіки" в "кордонах, які зараз фактично встановлені".

Відео дня

"У цій угоді не уточнюється, але я думаю, що мається на увазі "державність", яка була затверджена на "референдумі" старому та єдиному, який був проведений в інших межах, ніж ті, які зараз займає "ДНР", - додав він.

Зараз російські окупанти контролюють лише частину Донецької та Луганської областей, але хочуть керувати територією, що залишилася.

ОНОВЛЕНО. 9:40 Калашніков спростував свої ж слова про визнання "ЛДНР" у межах Донецької та Луганської областей. 

"Угода не уточнює кордонів. Не знаю, хто запустив ці чутки, що ми будемо визнавати "ЛДНР" у межах Донецької та Луганської областей… Це угода про співробітництво між країнами у тих кордонах, у яких вони себе почувають, звертайтеся до них", – сказав він у коментарі "Подъём".

Ситуація на сході України станом на 26 листопада 2019 року

Перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Світлана Журова, у свою чергу, також спростувала визнання "ЛДНР" у межах Донецької та Луганської областей.

"У тих межах, що зараз, звісно. Ніхто не збирається йти далі. Ми у документах жодних інших кордонів не визначали", - сказала Журова.

ОНОВЛЕНО 12:50 Речник Путіна Дмитро Пєсков уточнив, що Росія визнає "ЛДНР" у тих кордонах, у яких маріонетки себе проголошували, коли ці дві "республіки" були проголошені.

На уточнення журналісти, чи йдеться про нинішні кордони "ЛДНР", Пєсков сказав: "Мені додати нічого".

Ввечері у понеділок Путін визнав "ЛДНР" й підписав зі своїми маріонетками, ватажками збройних формувань "республік" Пушиліним та Пасічником договори про дружбу, наказавши російським військам розгорнути, як стверджує Москва, "миротворчу операцію".

Низка країн світу засудили дії російського керівництва, назвавши таке рішення глави Кремля порушенням суверенітету й територіальної цілісності України, а президент Володимир Зеленський підтвердив, що цим РФ фактично оголосила про вихід з "Мінських угод".

США негайно запровадили санкції проти торгівлі з "ЛДНР" і готують розширений пакет обмежень проти РФ. Крім того, Британія планує 22 лютого оголосити про запровадження санкцій проти Росії.

Американський президент Джо Байден назвав визнання Путіним "ЛДНР" загрозою для нацбезпеки Сполучених Штатів.

Наразі РФ зосередила біля кордону України майже 200 тисяч солдатів РФ, які, як побоюється Захід, Кремль може залучити до повномасштабної атаки.

Проте Київ вважає імовірнішим провокації з боку російських окупантів на Донбасі, які, у разі успішного проведення, можуть дати росіянам привід вторгнутися на підконтрольну Україні територію.

Вас також можуть зацікавити новини: