Окупанти вчиняють злочини на території України / фото facebook.com_GeneralStaff.ua

Трьом російським військовим, які під час тимчасової окупації вбили на Харківщині фермера та грабували людей, оголошено підозру.

"Мова йде про двох військовослужбовців 7-го окремого мотострілецького полку збройних сил РФ Віталія Піддубного та Олексія Горбунова, а також Руслана Гончарова – військового з 202-го мотострілецького полку країни-агресора", - повідомляє Служба безпеки України.

Зазначається, що навесні 2022 року вони брали участь у захопленні Куп’янського та Ізюмського районів області й проводили там каральні акції проти місцевих жителів. Під час таких "рейдів" загарбники масово викрадали і вбивали людей.

Відео дня

За даними слідства, у ході одного з таких "нальотів" на території Шевченківської громади Куп’янського району Піддубний застрелив з автомата місцевого фермера.

"Намагаючись приховати злочин, фігурант разом з Горбуновим та Гончаровим розчленували тіло вбитого чоловіка, а потім спалили його", - повідомили в СБУ.

Також ця трійця вдиралася до помешкань цивільних громадян і викрадали приватне майно, у тому числі побутову техніку та гроші, а також автомобілі. У разі спротиву вони погрожували вбивством малолітніх дітей.

Задокументовано, що у такий спосіб фігуранти відібрали 6 легкових та вантажних авто. За наявними даними, награбоване майно загарбники намагались переправити за місцем проживання в Росії.

В Офісі генерального прокурора повідомили деталі вбивства фермера окупантами.

"31 липня (йдеться про 2022 рік - УНІАН) вони приїхали до фермерського господарства у с. Безмятежне Куп’янського району, власником якого був чоловік з активною проукраїнською позицією родом із Закарпатської області. Односельці називали його "Вуйком", - сказано в повідомленні.

Зловмисники покликали його підійти і окупант вистрелив українцю в голову. Чоловік помер на місці.

"Після цього підозрювані розчленували тіло вбитого, частину поклали в авто, на якому приїхали окупанти, та підпалили. Аби приховати злочин, вони забрали відрублені частини тіла фермера та викинули їх по дорозі до с. Вишневе Куп‘янського району", - повідомляють в прокуратурі. 

Трьом російським військовим повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Одному з них додатково інкриміновано ч. 2 ст. 438 КК України.

Окупація Харківської області

Як повідомляв УНІАН, після звільнення Харківщини від російських окупантів були знайдені тіла вбитих і закатованих росіянами людей. Зокрема, у звільненому від окупантів селі Залізничне на Харківщині виявили тіла чотирьох мирних жителів зі слідами катувань. Троє з них поховані на території домоволодінь, ще одне було закопане на території асфальтного заводу навпроти залізничного вокзалу с. Залізничне.

У травні російському генералу було повідомлено про підозру за спробу окупації Харківщини.

Вас також можуть зацікавити новини: