Окупанти атакують "Азовсталь" / фото полку"Азов"

У Маріуполі Донецької області ситуація катастрофічна. Місто практично зруйноване російськими окупантами.

УНІАН у режимі онлайн розповідає, що відбувається в Маріуполі в понеділок, 16 травня.

21:22 Кадри з першими тяжкопораненими бійцями "Азова", яких сьогодні евакуювали з "Азовсталі".

Відео дня

20:16 Як виявилося, із підвалів Азовсталі евакуювали тяжко поранених. До того ж, це була не здавання в полон, як це подавали росЗМІ. Це був обмін тяжкопоранених українських військових на російських військовополонених. Рішення приймалося на найвищому рівні. Про це повідомив командир т.зв. бригади орків під назвою "Схід" Олександр Ходаковський.

20:14 Захисники Маріуполя виконали наказ, незважаючи на всі труднощі, 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали можливість українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів. Жодне озброєння не працюватиме без професійно підготовлених військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії.З метою збереження життя весь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування та сподівається на підтримку українського народу.

19:19 У зруйнованому Маріуполі влада днр почала встановлювати найголовніше: обладнання для трансляції російської пропаганди. Обіцяють почати мовлення, як тільки полагодять електрику. Навіщо будинки та дороги, якщо по телеку Соловйов.

18:14 Українці мітингували під штаб-квартирою ООН у Відні з вимогою допомогти пораненим на "Азовсталь". 16 та 17 травня у штаб-квартирі відбувається конференція, на якій розглядають питання війни в Україні.

17:51 Українським медикам екстреної допомоги у Маріуполі довелося працювати у складних умовах: велика кількість важких хворих, відсутність зв'язку та російські окупанти. Лікарі цілодобово жили на підстанції та надавали допомогу постраждалим. Історією найскладнішої роботи поділився колишній фельдшер підстанції "швидкої" у Маріуполі Олександр Коновалов.

17:26 У Росії нарахували 66 таборів, у яких тримають 95 тисяч маріупольців. Такі результати одержано британськими розслідувачами в результаті перевірки інформації щодо депортації, повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. "Коли ми стали про це говорити, майже ніхто не вірив. Тепер правду про нелюдяність бачить увесь світ. Сумна, але перемога інформаційного фронту Маріуполя. 21 століття. Депортація. Табори. Сибір. Росія не змінює свого ставлення до українців віків", - наголосив Андрющенко.

16:47 Від передплатника: 37 школа. Мій батько Леонід (ліворуч на фото) жив із сім'єю у 37 школі 2 тижні у березні. Спілкувався там із учителем фізкультури (посередині на фото) Сьогодні він приїхав відвідати свій притулок та зняв відео Петро Володимирович - вчитель фізкультури цієї школи ... берег її скільки міг! Будинок його прямо біля школи.

16:38 Рідні захисників Маріуполя просять Ердогана залучити Китай для порятунку воїнів"Ми благаємо, ми просимо сьогодні про допомогу. Кільце навколо "Азовсталі" стислося. Далі тягнути нікуди. Найкращий момент – зараз. Ми покладаємо нашу останню надію і віримо в те, що, об'єднавши зусилля Туреччина в особі пана президента Ердогана, а також Китай в особі його лідера, вельмишановного Сі Цзіньпіна та сам Господь Бог об'єднаються та допоможуть врятувати "Азовсталь" та людей, які там перебувають", - зазначила дружина воїна з полку спецпризначення Нацгвардії України "Азов" Наталія Зарицька. Жінка вкотре нагадала: захисники Маріуполя "перебувають за межею життя і смерті": "Вони перебувають у пеклі!"

16:13 Окупанти пишуть, що розпочали евакуацію поранених із Азовсталі. Але не на нейтральну територію, не в Україні, а до лікарень Росії. Що фактично означає полон. Цю інформацію підтверджує голова Патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін. Деталі поки що невідомі, стежимо далі.

15:13 У Маріуполі російські окупанти оголосили початок реєстрації на отримання "компенсацій" за зруйноване житло та загиблих родичів. Аби отримати гроші, люди мають вказати у заявці, що до знищення майна та загибелі людини нібито причетні українські військові – радник міського голови Маріуполя Андрющенко

13:22 Росія в Маріуполі готує найбільшу підробку "свідчень свідків" про те, що Маріуполь було знищено українськими військовими. Свідчення будуть підготовлені власноруч мешканцями Маріуполя, що залишились в місті у письмовій формі.

12:38 Російські окупанти почали "розбір завалів" в лікарні №3. Той самої частини, де детиче відделення та пологовий будинок. Туди, куди впала одна з перших авіабомб. Тепер російське МЧС прискореними темпами "зачищає". Дивно, але план розчистки завалів цілком співпадає з місцями найбільшого руйнування та показового цинізму російської армії. Драм театр. Просепкт Миру. Тепер раптом лікарня.

11:12 Свіжі могили на цвинтарі у селищі Старий Крим під Маріуполем.

11:03 У Маріуполі, на "Азовсталі", загинув 28-річний військовий медик з смт Поморяни, що на Львівщині. У чоловіка влучила куля снайпера, коли він намагався врятувати пораненого товариша.

10:09 Путін не дає згоди на порятунок українських бійців з "Азовсталі". Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

09:34 Армія Росії намагається заблокувати виходи з бункерів "Азовсталі", – радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Усі наземні операції окупантами ведуться лише на периметрі заводу. Жодного глобального наближення не відбувається, тому зростає щільність обстрілів.

03:25 Окупанти під прикриттям "націоналізації" присвоюють майно українців у Маріуполі. Як розповів радник міського голови Петро Андрющенко, мова йде не лише про державну або комунальну власність, а й про власність фізичних та юридичних осіб.

00:04 InformNapalm повідомляє про вірогідну підготовку спецоперації РФ у Маріуполі.

"...Сукупність даних дозволяє припустити, що на 16-17 травня або пізніше цієї дати в Маріуполі готується реалізація масштабних дій ЗС РФ за участю полонених українських військовослужбовців та викрадених росіянами мирних жителів. До дій інформаційно-психологічного характеру планують залучити до 2000 людей. Попередньо глобальний задум командування ЗС РФ до кінця не зрозумілий, але озвучимо ключові дані, які заплановані росіянами на 16-17 травня", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, серед цих даних:

  • привезти до Маріуполя до 2000 полонених людей;
  • відправити в Маріуполь військовослужбовців розвідроти, які в обов'язковому порядку отримали наказ взяти протигази, повний загальновійськовий захисний комплект та додаткові невеликі рюкзаки, вміст яких невідомий;
  • відправити до Маріуполя 6 автомобільних цистерн, вміст яких невідомий. У супроводі з охороною на бронетехніці.

Аналітики спільноти припускають, що командування РФ може використовувати полонених людей для створення картинки російських пропагандистських ЗМІ: нібито захисники Азовсталі здалися в полон, і після цього спробують використати вміст цистерн (можливо, хімічні речовини), щоб "викурити" справжніх захисників з їх позицій. Також полонених можуть використовувати як живий щит для реалізації штурмової операції.

Вас також можуть зацікавити новини: