Росіяни наділили свій "Циркон" нібито "надточною головкою самонаведення" / скріншот

Військовий експерт Костянтин Криволап розповів, що в 2019 році Путін, представляючи ракету "Циркон", показав "повністю змальований" американський прототип ракети X-51.

Крім швидкості, більшої навіть заявленої в американському прототипі, росіяни наділили свій "Циркон" нібито "надточною головкою самонаведення". Однак, правдивість цього під питанням, оскільки у всіх протикорабельних ракет однаковий механізм наведення, заявив він виданню РБК-Україна.

"Ти не можеш прив'язатися до рельєфу місцевості, у тебе може бути придушення GPS, ракета летить по балістичній траєкторії, а коли підлітає до цілі, включається оптична головка наведення, яка порівнює зображення з різних ракурсів. Ця система наведення дуже складна, тому що повинні бути дуже високими обчислювальні можливості самого комплексу на ракеті, щоб порівнювати зображення з різного ракурсу і різної висоти", - зазначив він.

Відео дня

Криволап пояснив, що під час польоту на гіперзвуковій швидкості навколо ракети утворюється хмара плазми, яка унеможливлює передачу радіосигналів, що ускладнює як виявлення цієї ракети за допомогою РЛС, так і наведення самої ракети на ціль.

Питання виникають і до заявленого повітряно-реактивного двигуна "Циркона". Справа в тому, що розробка такого двигуна велася різними країнами, включаючи Радянський Союз, ще з другої половини минулого століття, але з тих пір ніхто істотно не просунувся.

"З тих пір істотно не просунулися, там дуже багато факторів, які не дають стабільних результатів по запуску двигуна і його роботі. З цією проблемою зіткнулися і американці, і інші країни, які працювали в цьому напрямку", - додав аналітик.

Росія вдарила "Цирконом" по Києву - деталі

Ймовірно під час ракетної атаки 7 лютого Росія спробувала вразити цілі в Києві за допомогою "гіперзвукової" ракети ЗМ22 "Циркон". Про це повідомляє Defense Express. 

Експерти звертають увагу на відповідне маркування. "Зокрема на одному з уламків присутнє маркування "3М22", відповідне саме цій ракеті, яка разом з Х-47 "Кинджал" входить в так звані "вундерваффе" Путіна", - пише видання. 

Уламки ракети впали в Дніпровському районі, біля лінії електропередачі. Малоймовірно, що таку зброю використовували проти звичайної ЛЕП, тому залишаються два варіанти: або ракета збилася з курсу, або її збили. 

Вас також можуть зацікавити новини: